Project ‘Stand out’ op het Jan van Brabant College

Er is de afgelopen maand hard gewerkt aan het ontwerpen en maken van 45 lichtboxen in Helmond tijdens de lessen Technology & Design(TED) op het Jan van Brabant College. De lichtboxen zijn gevuld met kunstwerkjes gemaakt van afval welke doormiddel van led-lampen en een draaiplateau een prachtig lichtkunstwerk vormen.

‘We zijn super trots op het lichtkunstwerk “Stand out”, van de Helmondse kunstenares Petra Downs, dat een prachtig spanningsveld aangaat met de lichtboxen gemaakt door brugklasleerlingen van mijn school” aldus cultuur coördinator en docent beeldende vakken bij het Jan van Brabant College, Hanneke Kerkhof.

In 2021 deed deze creatieve middelbare school ook al mee aan een community art project van Petra. De kunstenares trok toen met haar ‘Chain of Hope ‘expo de aandacht van het winkelend publiek door rond de kerstdagen 45 etalages te vullen met lichtboxen. Dit keer wordt er een lichtmuur en een lichtkunstwerk gebouwd. Onder begeleiding van enthousiaste TED leerkrachten van de school, Petra zelf en haar collega’s Jorg Duitsman en Maurits Brock uit Eindhoven.

In de kleinere lichtmuur is een kunstwerk te zien. Speciaal voor de school gemaakt. De titel van het kunstwerk heet ‘Stand out”. Het motto van deze creatieve school is ook ‘time to be you’ wat goed aansluit bij het kunstwerk.

‘Stand out ‘betekent dat je op mag vallen en jezelf mag laten zien , met al jouw talenten. Want het is belangrijk dat je in je kracht durft te staan. Daar wordt de wereld een stukje mooier van wanneer je dit doet, vind Petra. Het motto van de school was dan ook de inspiratiebron om dit kunstwerk in te zetten.

De lichtboxen zijn trouwens circulair ontworpen. Dit betekent dat ze elke keer opnieuw uit elkaar gehaald kunnen worden en er in het ontwerp al rekening wordt gehouden met hergebruik of recycling. Zo bestaat elke lichtbox uit magneet strips voor het scherm en zijn alle onderdelen opnieuw te gebruiken met soms wat kleine aanpassingen.

Je kunt de lichtmuur en het lichtkunstwerk zien tot begin december en zijn goed zichtbaar vanaf de Molenstraat voor de ingang van het Jan van Brabant College. Jorg en Maurits , die de techniek verzorgden, werken al jaren samen met Petra op het gebied van kunst en techniek. Recentelijk heeft er een lichtbox installatie gestaan van hen tijdens de Dutch Design Week.

In Helmond wordt nu de DDW lichtkunst nog even in een ‘lichtere’ versie herhaald, dit keer met Helmondse scholieren. En kun je er geen genoeg van krijgen? Ook tijdens GLOW Eindhoven (12-19 nov) kun je hun lichtboxen weer tegenkomen in de Stadsbrouwerij aan de Bleekweg 1.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Jan van Brabant College

In het hart van Helmond, aan de Molenstraat, biedt het Jan van Brabant College mavo, havo en vwo én tweetalig mavo, havo en vwo. Deze Brainportschool heeft aandacht voor zowel techniek als cultuur. In januari 2019 ontving de school het predicaat ‘Excellente School’ van de onderwijsinspectie voor de opleidingen vwo en tweetalig vwo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *