• ||||||||||||

Helmond heeft een project afgerond over dementie. Helmond streeft naar een dementie vriendelijke gemeenschap en heeft een project gestart (en beëindigd) met medewerking van onder andere de LEV groep en fotoclub Helmond. Woordvoerster en organisatie was Maartje Vos. Er werd een project gestart waar enkele mensen benaderd werden en gevraagd naar wat hun werk was en wat zij eigenlijk het liefste zouden willen doen of gedaan hebben. Het enthousiasme was overweldigend. De uitgezochte mensen, d.w.z. de modellen werden dan gefotografeerd door fotoclub Helmond. Het was verrassend wat betreft de beroepen. Om er enkele te noemen: een mevrouw was vroeger verpleegster geweest en wilde graag in deze moderne tijd weer verzorgster/verpleegster zijn. Een meneer met hoge functie op kantoor wilde graag miljonair zijn. Er was zelfs een administratieve dame die dolgraag stewardess wilde zijn. Deze mensen werden prachtig en nostalgisch gefotografeerd: eerst in hun oude beroep en daarna hun droomwens beroep. Voor de miljonair in spe werden er zelfs drie dure auto’s geregeld.

Op 18 januari vond de laatste tentoonstelling plaats in de Cacaofabriek. Maartje Vos heette iedereen welkom en na een korte toelichting en uitleg waarom de doelgroep dementie zo belangrijk was nam wethouder Nathalie van der Zanden even het woord. Ook zij benadrukte dat deze doelgroep nooit in de steek gelaten en vergeten mocht worden, dankzij de goede medewerking van de Mantelzorg zal dat ook nooit gebeuren. Toen werd er even een korte “workshop”gegeven door Lies van Houtem (LEV) in de vorm van tien belangrijke kenmerken en tips hoe om te gaan met demente mensen. Er werd o.a. uitleg gegeven hoe men deze doelgroep moest behandelen en benaderen. Enkele tips waren: blijf altijd vriendelijk en geduldig. Rustig praten, duidelijk en langzaam. Maak altijd oogcontact, vermijd correcties en moeilijke vragen maar neem ze uiterst serieus. Wees flexibel en vat kritiek of boosheid niet persoonlijk op. Zo waren er meer tips waarvan sommige genodigden zeiden daar niet eens aan gedacht te hebben.

Er was ook een wedstrijd voor de beste ideeën georganiseerd om deze mensen te helpen of te herkennen. Er waren twee winnaars: Jasper Ragletli, had een idee voor een QR code in de vorm van een sticker of sieraad. De mensen moesten dit altijd bij zich hebben zodat zij herkenbaar waren aan wat voor kenmerken zij hadden. De tweede winnares was Maartje van der Neut. Zij ontwikkelde een kleuren koffer met teken- en kleurmateriaal zodat deze mensen altijd hun hobby’s konden blijven uitvoeren. Tot slot bedankte Maartje Vos de modellen, de aanwezige pers en de leden van de fotoclub en nodigde iedereen uit om nog even na te kletsen in de foyer. De aanwezigen konden tevens nog gaan kijken naar de gemaakte foto’s en hun modellen. Het was in het geheel toch wel een leerzame middag die iedereen liet beseffen hoe belangrijk een goede gezondheid kan zijn…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Meer-Helmond-Centrum-digitaal-wijk-nieuws:
www.helmond-centrum.ditisonzewijk.nl
Facebook: Helmond-Centrum
Twitter: @Helmondcentrum
Google+ Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv

Wijkgericht-nieuws-over, cultuur, kunst, calamiteiten, evenementen, zakelijk, activiteiten-kalender, startpagina per wijk, overzicht-ondernemers in de wijk, wijkfoto’s, DitisonzewijkTV, Helmond, #ditisonzewijk ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond. Ook weten wat er speelt in uw eigen wijk? Ontvang automatisch bericht van de nieuwste video’s op Ditisonzewijk.Tv. Abonneer je op ons kanaal KLIK HIER!

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Hans Choufoer - Wijkreporter bij DitisHelmond. Geboren in Leiden. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk en zijn elke dag op pad in de wijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *