PvdA pleit voor opkoopbescherming

De PvdA fractie wil na zelfbewoningsplicht in Helmond ook opkoopbescherming. De fractie roept het college op om naar aanleiding van een wetswijziging die ingaat op 1 januari 2022, de mogelijkheden tot opkoopbescherming te onderzoeken én in te voeren.

De Helmondse PvdA wijst het college op het feit dat in 2020 meer woningen dan ooit tevoren in bezit kwamen van investeerders. Zo kwam van alle verkochte woningen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag ruim een derde in bezit van mensen die er niet zelf in gingen wonen. Het Kadaster stelt overigens dat het niet alleen een grootstedelijk fenomeen is; woningbeleggers hebben ook steeds meer interesse in woningen buiten de Randstad. Van de 8.000.000 woningen in Nederland zijn er inmiddels ruim 700.000 in handen van investeerders. Woningen veranderen daarmee van betaalbare woningen voor velen naar top-huurwoningen voor enkelen.

Wetswijziging

De PvdA fractie geeft in haar brief aan dat in deze tijd van schaarste, woningen alleen gekocht zouden mogen worden door mensen die er ook daadwerkelijk zelf gaan wonen. Om die reden voerde Helmond op initiatief van de PvdA al de zelfbewoningsplicht in.

Met ingang van 1 januari aanstaande gaat een wetswijziging in die gemeenten de mogelijkheid geeft om opkoopbescherming in te voeren. Deze wetswijziging maakt het mogelijk voor gemeenten om wijken aan te wijzen waar investeerders geen goedkope en middel dure woningen meer mogen kopen om vervolgens door te verhuren. Een aantal steden heeft al laten weten zoveel mogelijk woningen onder de opkoopbescherming te laten vallen en om de prijsgrens daarvoor zo ruim mogelijk te stellen.

Vragen

De PvdA vraagt het college aan te geven hoeveel Helmondse woningen in handen zijn van investeerders en hoe dit aandeel zich de laatste jaren heeft ontwikkeld. Daarnaast wil zij weten of het college van plan is om de mogelijkheden tot opkoopbescherming in te voeren of dat dit stadsbreed gaat gebeuren en welke prijsgrens daarbij gehanteerd wordt.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Henk Klarenbeek - Redactie

Henk Klarenbeek Afd. Redactie Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *