Raadslid Alexandra Koolen: ‘De Helmonders zijn boos’

⁹Helder Helmond blijkt veel signalen op te vangen uit de stad van ontevreden inwoners, die zich verbazen over de kostenstijging in Helmond van de afvalstoffenheffingen. ‘De Helmonders zijn boos’. Dat zegt raadslid Alexandra Koolen. Ze stelt er schriftelijke vragen over.

Het Helder Helmond raadslid vraagt zich af of burgemeester en wethouders de actiegroep ‘Afvalstoffenheffingen Nee’, kent. Deze is te volgen op social media en heeft volgens Koolen veel volgers. De petitie die de actiegroep houdt, is meer dan 5000 keer getekend. “De Helmonders zijn boos. Waarom moeten ze  nu zoveel meer betalen voor de grijze kliko? De gezinnen hebben geen keus, met zes keer de grijze kliko  aanbieden, zoals de gemeente aangeeft red je het niet”, schrijft Koolen.

Uit haar berekening zouden Helmonders op deze manier twintig keer per jaar bij moeten betalen voor hun grijze bak (restafval), ‘terwijl ze hun afval al goed scheiden’. Koolen wil weten waarom er geen brief is gestuurd naar alle inwoners. “Waarom zijn na meldingen ineens de gegevens van de website gehaald, waardoor de inwoner niet meer kan inzien of er fouten zijn gemaakt in de registratie (bij ophalen kliko)?”

Dumpen

Koolen vraagt zich af of de kosten niet hoger zijn, nu dat er meer vrachtwagens aan en afrijden dan voorheen. Volgens haar gaat het om gemiddeld drie keer per ophaaldag en dan nog een gemeentewagen, die de rommel komt halen. “Waarom zouden Helmonders in de bossen gaan dumpen in plaats van afval scheiden? Omdat ze het niet kunnen betalen?”

Het raadslid schrijft dat veel prullenbakken van de gemeente worden vol gepropt en dat in de zwarte vangbakken ook afvalzakken worden gegooid.

“Is het college hiervan op de hoogte?” Koolen refereert aan een onderzoek uit 2014. In dat onderzoek zouden inwoners hebben aangegeven niet meer te willen betalen voor hun afval, dat ze meer ophaalmomenten willen voor plastic en groente, fruit en tuinafval (gft) en dat inwoners inzamelpunten willen in de wijk voor hun pmd (plastic, metaal en drankpakken). Ook de wens voor een ophaaldienst van grofvuil of elektrische apparaten zou daarin genoemd zijn.

Koolen: “Als inwoners deelnemen aan zo’n enquête en dan jaren later alsnog de rekening  gepresenteerd krijgen, dan voelen ze zich niet gehoord.” Ze meldt dat er steden zijn die stoppen met het diftarsysteem, omdat dit de inwoners op kosten jaagt.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Dit artikel heeft 4 reacties

  1. Petra Reply

    Idd veel dumping ook hier in het stukje bos ,wat eigenlijk een honden uitlaatstrook is,het ligt er al niet zo fris bij,wel belasting betalen gemeente Helmond maar deze strook wordt NOOIT zuiver gemaakt,dus wat krijg je dan nog MEER AFVAL,dus luister en doe hier is iets mee,de kosten reizen de pan uit voor de gewone mens, en je krijgt er NIKS voor terug,maar wel de straat op om zieltjes te winnen tijdens de verkiezingstijd en mooie beloftes doen???

  2. Bettie Reply

    Ik vraag me af waarom er zo weinig reactie komt van de gemeente, tenminste zelf nog nergens iets gezien. En ik heb al veel gelezen over deze verandering en on ook petities ondertekend en gereageerd, maar nog steeds zie ik nergens dat de gemeente antwoord geeft of de zaken uitlegt aan de bewoners.
    Wel is het gescheiden afval veel strenger aangepakt en verdeeld, je moet echt opletten wat je waar in gooit, en ik vraag me af of het nu werkelijk zoveel beter en goed koper is.
    Want heel veel afval wordt verkeerd aangeboden en dan komt het nog op de grote hoop en moeten ze zelf scheiden achteraf.
    Dus leg dat maar eens uit aan de Helmonders…..

  3. Martin Reply

    Wij deden al ons best om ons afval te scheiden. Nu met de nieuwe tarieven letten wij extra op. Wij zetten de grijze container nog maar om de vier weken buiten. Het extra opletten op afscheiding heeft als gevolg dat de grijze container nog niet vol is. Wel is er nu meer karton omdat veel meer per postorder wordt besteld. Het verhaal van Helder Helmond vind ik niet helder. Van andere regionale afvalverwerkers hoorde ik al jaren dat de kosten de pan uit reisden. Dacht dat dit ook in de raad besproken was. Ik begrijp Helder Helmond niet. Zit niet aftegeven maar geef toelichting wat u uit uw raadswerkzaamheden weet. Daarvoor bent u volksvertegenwoordiger.

    • Mario van Doorne Reply

      Ik vind het verhaal van Helder Helmond best heel Helder.
      Gemeente gaat erg kort door de bocht. Wel invoeren per 1-1-2021 maar niet goed informeren en andere relevante zaken ook niet op orde. En ja, inderdaad zijn er genoeg gemeenten die afscheid hebben genomen van Diftar. Beter rekenen geeft betere inzichten. Maar goed, we lopen hier met wel meer zaken achter de feiten aan. Wordt tijd voor een zichzelf serieuzer nemende raad. Op naar de verkiezingen van 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *