Reddingsactie voor Brabantse makers doet Helmond aan

Acteur Mike Weerts en model/presentatrice Nicky Opheij gaan maandag 31 mei met een unieke Volkswagen T3 langs alle grote steden in Brabant om aandacht te vragen voor de cultuursector in Brabant. Om 10.00 uur doen ze Helmond aan. Ze zijn dan een half uur aan de Kromme Steenweg 22.

De cultuursector in Brabant is hard geraakt door corona. In Brabant werken circa 15.000 zzp-ers in de culturele sector. In tijden van tegenspoed weten Brabanders elkaar te vinden. Daarom hebben verschillende initiatiefnemers onder de naam Cultuurcollectief een grote actie op touw gezet: ‘Word ook een Cultheld. Doneer en samen redden we onze grote en kleine culturele activiteiten in Brabant.’

Mike en Nicky rijden via de B5 gemeenten door Brabant en vertellen mensen over de campagne. Ook proberen ze donaties op te halen. ‘Word ook een Cultheld’ is een campagne, maar bovenal een beweging waarbij veel Brabanders zich willen aansluiten. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een geuzennaam: de cultheld. Elke Brabander heeft de mogelijkheid om zich tot cultheld te kronen, namelijk door te doneren. De campagne wordt uitgedragen met posters voor de ramen van de Brabanders, talrijke BB-ers (Bekende Brabanders) die zich achter het initiatief scharen, ludieke acties van cultuurmakers met traktaties voor donateurs en een cult-item in de vorm van een button.

Opbrengsten

De opbrengsten worden via Kunstloc Brabant verdeeld onder zelfstandige Brabantse makers. Zij kunnen vanaf 5 juni een aanvraag doen van 4.000 tot 8.000 euro voor het maken van een publiek toegankelijke activiteit,met bij voorkeur een hoge belevingswaarde. “We willen het mes aan twee kanten laten snijden”, aldus mede-initiatiefnemer Jaap Klink van Broed uit Den Bosch. “Makers worden erkend én betaald voor hun cruciale bijdrage aan een inclusieve “Brabantse Zomer” vol beleving en inspiratie. Én de donateur kan daar vervolgens zélf van genieten. Als iedereen zich de komende weken van z’n beste kant laat zien, dan wordt onze zomer een heel stuk gezelliger. We kunnen in Brabant laten zien dat we samen veel meer kunnen bereiken als we schouder aan schouder in plaats van tegenover elkaar gaan staan”.

Doneren kan via sms, QR code en donatieknoppen op de website www.wordookeencultheld.nl en diverse andere sites. Iedere kleine of grote donateur krijgt de heldenstatus van Cultheld. Actievelingen kunnen zelf ook een sponsoractie op touw zetten om vrienden, familie en vrienden te mobiliseren om te doneren. Dit kan op de website https://acties.wordookeencultheld.nl/.

 

Op 5 juni wordt de campagne afgesloten met een spectaculaire live benefietavond gepresenteerd door Mike Weerts en Nicky Opheij. Die avond zal bekend gemaakt worden hoeveel geld er is opgehaald. Ook wordt dan bepaald wie er vandoor gaat met de titel “de grootste cultheld van Brabant”. Dit is de Brabander die met zijn of haar actie de meeste donaties heeft weten op te halen.

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *