Reddingsbrigade De Reddingsklos: ‘Nu is het tijd voor jouw gezicht’

In het kader van de landelijke campagne Mensen maken Nederland, deelde de Helmondse Reddingsbrigade De Reddingsklos in het afgelopen jaar elke maand de vele verschillende gezichten achter de vereniging. De Reddingsklos zegt daarover: “Het is nu tijd voor jouw gezicht.”

Een uitlaatklep, het beoefenen van een passie, iedereen de mogelijkheid willen geven om te sporten, even jezelf zijn – allemaal redenen waarom de vrijwilligers die afgelopen jaar werden geïnterviewd, bij De Reddingsklos aangesloten zijn. Voor Toos Roijackers (63) was het gewoonweg vanzelfsprekend, Anke de Vries (40) benoemt het als een gezinsactiviteit en Mees van Kooten (27) hield er een groep vrienden aan over.

Vrijwilligerswerk levert veel op

“Je kunt echt iemands dag maken door vrijwilligerswerk te doen”, vertelt Declan van Dijk (17) enthousiast. Voor Thiel Thielen (34) is het niet genoeg: “Als ik mezelf in vieren kon splitsen, zou ik meer willen doen.” Voor sommige mensen was het een ietwat vreemde vraag, waarom ze vrijwilligerswerk doen. Zo ook Elbert van Dijk (47): “Als je tijd hebt om een ander te helpen, dan moet je dat gewoon doen.” Femke Kuypers (17) wil laten zien dat jongeren ook hun steentje bijdragen. “Je haalt er veel plezier uit en ontmoet nieuwe vrienden.”

Alle beetjes helpen

“Alles wordt gewaardeerd, al is het maar iets kleins”, vertelt ook Marco Driessen (22). Veel vrijwilligers zijn laagdrempelig begonnen bij De Reddingsklos: door als recreant te zwemmen, door eerst slechts kleine taakjes te doen of door een keertje mee te kijken. En anderen zijn er gewoonweg ingerold. Maar elk van hen is gedreven door enthousiasme en is voorlopig niet bij de vereniging weg te slaan. “Als je één keer geproefd hebt wat je kunt bereiken met een kind tijdens de zwemles, zoals het wegnemen van angst en het ontvangen van die waardering, dan wil je sowieso blijven”, aldus Petra de Groot (61). De mogelijkheden voor vrijwilligerswerk zijn uitgebreid, zo blijkt wel uit alle interviews: zwemles geven, administratie doen, PR, ouders ontvangen, bestuurstaken uitvoeren, materialen klaarleggen, instructeurs trainen, enzovoorts. Er valt voor iedereen wel iets te doen.

Helpen van anderen staat bovenaan

En allemaal zeggen ze hetzelfde: ‘kom gewoon een keertje meekijken’. “Of het nu gaat om kleine taakjes, het organiseren van activiteiten of zwemles geven”, licht Annemarie van Dijk (27) toe. “Ik haal er veel energie uit om anderen te helpen en ik denk dat dat voor meer mensen geldt.” Het helpen van anderen is voor iedereen de grootste drijfveer. “Het is mooi om te zien dat onze vrijwilligers van alles voor de vereniging willen betekenen”, aldus Linda van den Heuvel (40). “Ik waardeer dat enorm en ik ben er trots op om voorzitter te zijn van zo’n mooie vereniging.”

En nu jij…

“Heb je al deze verhalen met plezier gelezen en ben jij ook toe aan een flinke dosis enthousiasme, een kleine familie en een hoop mooie en dankbare momenten? Zeker in deze tijden kan iedereen wel wat extra lichtpuntjes gebruiken. Als je enthousiast bent geworden, laat het dan vooral weten en mail naar info@dereddingsklos.nl dat je graag een keertje meekijkt. De vrijwilligers zitten met smart op jou te wachten.”

De vrijwilligers van De Reddingsklos (Foto: Camiel van Doorn)

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *