De officiële opening van de Reizende Tentoonstelling ‘In twee werelden – Molukkers in Nederland’ in Helmond was vandaag, zaterdag 6 november. Samen met diverse partners werd de tentoonstelling geïntroduceerd. Dit ging gepaard met een aantal sprekers en een culturele dansuitvoering, ook wel de Menari genoemd.

Van 6 tot en met 30 november is in de gemeente Helmond een Reizende Tentoonstelling te zien voor de inwoners. In de tentoonstelling wordt naast de landelijke geschiedenis, ook de lokale geschiedenis van de Molukkers gedeeld. De tentoonstelling wordt gepresenteerd in zes grote zeecontainers waarin kijken, voelen en luisteren gepaard gaan. Iedere container geeft een verhaal weer over de Molukkers toen en nu. Ze staan opgesteld op het Piet Blomplein bij de bibliotheek.

Opening

Het openingswoord werd gesproken door Ciska van Cuijk. Hierna volgende er nog een aantal sprekers zoals burgemeester Elly Blanksma, Ton Louhenpessy, Anne Lewerissa en jeugdburgemeester Noël Slalahi. Bovendien werd door een groep jonge meisjes een typische Molukse dans, de Menari, uitgevoerd. Dat gebeurde onder begeleiding van een aantal Tifas (Molukse trommels). Tot slot werd de tentoonstelling geopend  door het knippen van een lint. Dat deden burgemeester Elly Blanksma en jeugdburgemeester Noël Silalahi. Dit alles onder een luid applaus van de in grote getale gekomen belangstellenden, onder wie velen van Molukse afkomst.

Initiatief

Begin dit jaar kwam de gemeente Helmond met het gebaar om de tentoonstelling naar Helmond te halen. Dit werd gedaan in samenspraak met de lokale Molukse stichting  Ain ni Ain Helmond. De tentoonstelling is een middel om de Helmondse inwoners bewust te maken van de reden waarom de Molukkers naar Nederland kwamen in 1951. Daarnaast is het ook een mooi moment om te laten zien hoever de Molukkers het op landelijk en lokaal niveau hebben geschopt, als het gaat om hun werk, hobby’s en dergelijken.

Lezing

Tot slot wordt er in het kader van de activiteit een lezing gehouden door Noah Fanoembi (vierde generatie). Hij is actief als ambassadeur van de Tanimbar-eilanden (West-Zuidoost Molukken) en deelt graag zijn ervaringen die hij daar opdeed. De lezing is op zondag 14 november van 13:30 tot 14:10 uur in de Helmondse bibliotheek.

Voor deze lezing dien je een kaartje te reserveren i.v.m. beperkt aantal plaatsen, maar de toegang is gratis. Bij plaatsing wordt rekening gehouden met 1.5 meter afstand. Bij grote belangstelling, wordt de lezing in de middag nogmaals herhaald, mits ingeschreven op de wachtlijst.

Tekst en foto’s: Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Gert H.M. Bouten Reply

    Beste Henk,

    Wederom dank voor deze fantastische foto-impressie. Ik was er niet bij, maar proef wel de sfeer, die er was.
    Door de Molukse gemeenschap zo in het zonnetje te zetten wordt een beetje recht gedaan aan hen voor wat zij voor ons gedaan en betekend hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *