Remsysteem van auto regelmatig controleren

Het remsysteem van de auto is een van de belangrijkste onderdelen. Een slecht of falend remsysteem zorgt voor onveilige situaties op de weg. Het advies is dus ook om het remsysteem regelmatig na te kijken. Door het tijdig vervangen van bijvoorbeeld de remblokken en de remvloeistof op peil te houden wordt er mede voor gezorgd dat u veilig op de weg kunt.

Hoe herken je signalen van slechte remmen?

Je kunt zelf controleren en constateren of je toe bent aan nieuwe remblokken. Bij de moderne voertuigen heb je waarschuwingslichtjes op het dashboard en is de auto uitgerust met slijtindicatoren. Bij oudere auto’s ben je zelf de indicator: heb je te weinig druk op het rempedaal? Voel je schokken aan het stuur tijdens het remmen? Hoor je misschien geknars? Trekt de auto naar één kant tijdens het remmen? Dan is het tijd om de remmen aan een grondig onderzoek te laten onderwerpen. Loop na gebruik ook eens om de auto heen; als de remmen te heet zijn geworden door een defect, kun je dan meestal wel een ‘brandlucht’ ruiken.

Remblokken

De remblokken van een auto slijten door gebruik. Afhankelijk van het gebruik gaan ze langer of korter mee. Elke keer wanneer je de rem indrukt, slijt er een dun laagje van de blokken af.

Wanneer je het rempedaal indrukt, drukken de remblokken op de remschijf aan het wiel. Op deze manier worden de wielen afgeremd en gaat de auto minder snel rijden. Maak je lange ritten dan hoef je minder vaak te remmen. Maak je veel stadsritten dan moet je juist vaak remmen en zullen de remblokken van de auto sneller slijten.

Wanneer je de auto regelmatig bij de dealer of een andere garage aanbiedt voor een onderhoudsbeurt, zal deze altijd de remmen controleren. De monteur controleert dan het hele remsysteem: het kookpunt van de remvloeistof, remleidingen en remslangen, remblokken en remschijven.  En natuurlijk wordt de handrem niet vergeten.

Maar ook als je de auto niet via een servicepunt laat controleren, kun je deze wel zelf aan een onderzoek onderwerpen. Lees de handleiding van het boekje. Daarin staat hoe dik de remblokken minimaal moeten zijn. Maar in het algemeen zou het minimum toch 3 mm voor de remblokken aan de voorwielen moeten zijn en 2 mm voor de remblokken achter, volgens het advies.

Brandt het indicatielampje van de remvoeringen of het lampje van hem remsysteem, zorg er dan voor dat er onmiddellijk actie wordt ondernomen: de veiligheid is in direct gevaar.

Remvloeistof

Niet alleen de remblokken, maar zeker ook de remvloeistof is heel belangrijk voor het remsysteem. Het remsysteem van de auto werkt hydraulisch. De remvloeistof zorgt voor de druk waarmee de remcilinder bediend wordt. In de remcilinder wordt de zuiger verplaatst, waardoor de rem in werking treedt. Doordat de remvloeistof door nauwe leidingen moet is deze erg dun. Er komt tijdens het remmen grote druk op te staan. Daarom moet ook de remvloeistof regelmatig worden gecontroleerd. Er zijn diverse soorten remvloeistof: hoe zwaarder de auto en hoe groter de remprestaties hoe hoger het DOT-getal. (DOT is Department of Transportation) Dit getal bepaalt de hoogte van het kookpunt van de remvloeistof. Als de remvloeistof kookt, dan werken de remmen niet goed meer.

Onder de motorkap van de auto vind je het reservoir van de remvloeistof. Wat je zelf kunt controleren is of er nog voldoende vloeistof in zit, zodat je een lek kunt uitsluiten. Wanneer je remvloeistof moet navullen, let dan goed op het DOT-getal, want dat mag niet door elkaar gebruikt worden. In de handleiding van de auto staat welke remvloeistof moet worden toegevoegd.

Op het oog? 

Tot slot een aanbeveling: op het blote oog kun je soms wel versleten remmen vaststellen, maar de meeste mankementen kunnen alleen worden opgespoord wanneer de wielen van de auto worden gehaald. Bij een servicebeurt en bij een Apk-keuring worden de remmen altijd grondig nagekeken. Dat zijn vaste onderdelen van een servicecheck. Bij een gerenommeerd servicestation of dealer kun je er dus vanuit gaan dat de onderdelen van de remmen op een kundige manier worden gecontroleerd en eventueel gerepareerd en/of vervangen.

Informatiebronnen:

https://www.auto-onderdelen24.nl/remblokken

https://www.anwb.nl/auto/onderhoud-en-reparatie/auto-onderdelen/remvloeistof

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *