Er zijn weer 18 studenten van Sint Lucas uit Boxtel, voor hun eindexamen, neergestreken in de Lambertuskerk. Zij gaan zich bezig houden met de restauratie van de muurschilderingen.

Dit keer zijn het de muren die zich bij de biechtstoelen, links en rechts van het priesterkoor bevinden. De afbeeldingen op de muren zijn vervaardigd door Pierre Kuijpers en Emanuel Pereij, in de periode van begin 1900.

Het bijzondere van de aanwezigheid van de studenten die nu het karwei moeten gaan klaren is, dat zij door het corona tijdperk, geen les op school krijgen maar nu al zijn ingekwartierd in de St.Lambertuskerk. Zij blijven hier nu ook en na de herfstvakantie beginnen zij ook daadwerkelijk met de restauratie, nu doen zij eerst het nodige onderzoek.

De studenten zijn begonnen met een uitvoerig vooronderzoek, alles zo goed mogelijk vast leggen op foto’s. Dan uitzoek wat voor materialen zijn er gebruikt, wat voor schoonmaakmiddelen moeten er gebruikt worden en ook afbeeldingen overnemen en op tekening zetten enz. Hierna start het uiteindelijke werkproces. Er staat een foto in de reportage waarop goed is te zien, dat deze door de vorige groep al voor de helft is schoongemaakt.

Het is nu voor de zevende keer, dat studenten van Sint Lucas de restauratie werkzaamheden verrichten, als examenproject in de St.Lambertuskerk.

Tekst en foto’s,  Foto Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van DitisHelmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *