Rolstoeltrainingen vergroten zelfvertrouwen

De meeste mensen staan niet stil bij alle uitdagingen en obstakels waar mensen in een rolstoel dagelijks mee te maken krijgen. Drempels, roltrappen, steile hellingen en trappen zijn niet ontworpen met een rolstoel in gedachten. Wijkreporter Hans Choufoer liep een dagje mee met Uniek Sporten De Peel, Helmond Toegankelijker en het Wheelchair Skills Team om met eigen ogen te zien hoe een dagje naar de stad gaan er voor mindervalide mensen uitziet.

Uniek Sporten De Peel, Wheelchair Skills Team en Helmond Toegankelijker verzorgen gezamenlijk trainingen voor mensen in een rolstoel. Tijdens speciale trainingsdagen helpen ze de rolstoelers bij het overwinnen van hun angsten en krijgen ze tips om zo mobiel mogelijk te blijven. Een bezoekje aan de stap is voor mindervalide personen nog een behoorlijke uitdaging.

Niet alle winkels of restaurants zijn ingericht op rolstoelen. Daarnaast krijgen mensen in een rolstoel met trappen, hellingen en roltrappen te maken. Vaak is er geen lift aanwezig, waardoor mensen zich onzeker voelen en de lol om naar de stad of een evenement te gaan verdwijnt.

Zelfvertrouwen gegroeid
Bij de training was Kay (14) aanwezig. Voorheen ging deze tiener nooit buiten spelen, omdat hij bij veel spelletjes niet mee kon doen. Ook afspreken in de stad zat er tot voor kort niet voor hem in. Dankzij de trainingen is zijn zelfvertrouwen sterk gegroeid en gaat hij graag naar buiten en mee de stad in met zijn vrienden.

Datzelfde geldt voor Evi (26) die ook met onzekerheden worstelde. De trainingen hebben haar geholpen deze twijfels te overwinnen, waardoor ze weer de straat op durft.

Angst kwijt
Vanaf de verzamelplaats in de Beatrixlaan gingen de rolstoelers in twee groepen richting de Veestraatbrug waar er bij de hellinkjes werd geoefend met het onder controle houden van de wielen. Vervolgens gingen de groepen naar de Elzas Passage waar de deelnemers oefenden hoe ze met hun rolstoel een trap op en af moesten gaan.

Uiteraard werden ze gecoacht door begeleiders en kregen ze tips over hoe hun lichaamspositie in de rolstoel moest zijn. Soms meer voorover gebogen en op andere situaties juist iets achterover hellend. Na de training verdween de angst voor een trap en wisten de deelnemers hoe zij de rolstoel onder controle kunnen houden.

Hoge roltrappen
De grootste uitdaging van deze training moest nog komen: het betreden van de lange roltrappen in de Elzas Passage. Met een rolstoel de roltrap op is een hele uitdaging. Alle deelnemers slaagden echter glansrijk in het overwinnen van hun angsten. Met de hulp van hun begeleiders gingen ze allemaal de roltrap op en af. De onzekerheid verdween, terwijl een grote glimlach verscheen. Weer een hindernis overwonnen!

Voorbijgangers keken vol ontzag naar de deelnemers van de training en regelmatig was er een applaus te horen wanneer iemand weer een persoonlijke overwinning had behaald. Iemand in een rolstoel een roltrap opgaan, is niet iets wat je dagelijks ziet.

Goed voorbereid
De meer ervaren mensen in een rolstoel wisten wat hen te wachten stond en waren goed voorbereid op hun tocht naar de stad. Op een gegeven moment kreeg een deelnemer met een mankement aan zijn rolstoel te maken. Er kwam direct een bos sleutels tevoorschijn om het euvel op te lossen.

Voor mindervalide mensen die regelmatig de deur uitgaan de normaalste zaak van de wereld, maar het merendeel van de bevolking staat hier niet bij stil. Een lekke band is iets waar zij niet mee te maken krijgen wanneer ze een winkel betreden. Aan het eind van de training werd er nog nagepraat over deze dag. Samen optrekken en trainen met lotgenoten heeft veel voordelen. Je leert andere mensen kennen die in een dezelfde soort situatie zitten.

Fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Hans Choufoer - Wijkreporter bij DitisHelmond. Geboren in Leiden. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk en zijn elke dag op pad in de wijken.

Dit artikel heeft 3 reacties

 1. Ingrid Reply

  Tof dat je erbij was Hans! Hopelijk helpt t om de lopende mens duidelijk te maken dat t niet gevaarlijk, maar noodzakelijk is om goede vaardigheden te hebben wanneer je in een rolstoel zit.

  En daarnaast ist ook gewoon leuk om te doen! Want waarom zou je t niet leuk mogen vinden, toch?!

 2. Henny Reply

  Wat super dat rolstoelers andere rolstoelers helpen zich staande te houden in het voor niet rolstoelers normale leven.

 3. dekeup Reply

  ja het is echt een heel goede curcus voor ons rollers we leren echt veel dingen die voor ons de mens in een rolstoel belangrijk zijn in ons leven nu.we leren veel we denken ook wel moeten wij dit ook gaan doen pffff haha en ineens dan doe je het gewoon. maar het is spannend voor velen maar op het einde doen we het gewoon wel .de een is de ander niet de een is wat angstiger dan de ander ik de keup ben wat gekker haha maar we leren veel van elkaar .ik spreek voor ons alle als ik zeg dat vooral floris en zijn team ons aanmoedigen en allle hulp van helmondtoegangkelijker ingrid en jeroen en lisanne en onze emma dat we deze mensen heel dankbaar moeten zijn bedankt mensen vanuit onze harten .ik heb veel geleerd en ben zeker geworden in mijn rolstoel en kan er ook makeliijker mee omgaan .en dat maakt het allemaal wat vrijer in die stoel daar ben ik iedereen dankbaa voor.en heb heel veel lieve mensen leren kennen waar ik heel trots op ben want we deden het allemaal samen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *