Ruim 9 procent Helmonders heeft niet-Europese achtergrond

Het aandeel inwoners met een buiten-Europese achtergrond en die geboren zijn in het buitenland, ligt in Helmond op 9,2 procent. Hiermee zit Helmond nog net onder het landelijk gemiddelde van 10 procent. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers over de regionale spreiding van de bevolking naar herkomst.

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat van de 17,8 miljoen inwoners op 1 januari 2023 zo’n 16 procent (2,8 miljoen) niet in Nederland geboren is. Bijna twee derde van deze migranten heeft een Buiten-Europese herkomst. In Nederland woont een relatief grote groep migranten die geboren is in overige Aziatische landen (580 duizend). Nederland heeft daarnaast 2,1 miljoen inwoners (12 procent) die tot de zogeheten tweede generatie behoren. Zij zijn zelf in Nederland geboren en hebben ten minste één ouder die in het buitenland is geboren. Onder deze tweede generatie heeft ruim 70 procent een Buiten-Europese herkomst, waarbij van de grootste groep het geboorteland van de ouder(s) Indonesië is, gevolgd door Marokko en Turkije.

Tweede generatie

Inwoners met Buiten-Europese herkomst, maar geboren in Nederland, zijn net als migranten met deze herkomst vooral gevestigd in de Randstad, maar dan wat vaker in gemeenten net buiten de grote steden, zoals Helmond. Gemiddeld behoort 8 procent van de inwoners van een gemeente tot deze Buiten-Europese herkomstgroep. Helmond sluit zich hierbij aan met 8,7 procent.  De tweede generatie met Europese herkomst is, net als de Europese migranten, geconcentreerd in de zuidelijke grensgemeenten. Dit zijn vooral mensen waarvan de ouder(s) in België of Duitsland zijn geboren. Grotere gemeenten als Venlo en Maastricht volgen op ruime afstand, maar zitten ook boven het landelijk gemiddelde van 3 procent. Zo ook Helmond met 4,6 procent.

Vooral in de Randstad

Europese migranten zijn vaker buiten de Randstad gevestigd, aldus het CBS, vooral in de grensregio’s. Zeeland en West-Brabant kennen een relatief hoog percentage. Dit betreft vooral mensen die in Duitsland en België geboren zijn. In Nederland behoort gemiddeld 6 procent van de inwoners tot de Europese migranten die zijn geboren in het buitenland. In Helmond ligt dat aandeel juist hoger: 8,8 procent.

Hier vind je alle cijfers op een rij.

(Bron: CBS)

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *