Samenwerking voor juiste zorg ouderen met gedragsproblematiek

GGZ Oost Brabant, Savant Zorg en de Zorgboog slaan de handen ineen om kwetsbare ouderen met ernstige gedragsproblematiek de juiste zorg op de juiste plaats te bieden. In het Integraal Expertisecentrum Ouderen (IECO) in Helmond-Peelland bundelen de drie organisaties hun kennis en ervaring.

Er zijn steeds meer ouderen die behoefte hebben aan zorg. Bovendien worden hun zorgvragen ingewikkelder. Ook het aantal kwetsbare ouderen met ernstige gedragsproblematiek neemt toe. Anne-Marie Schram van GGZ Oost Brabant: “In het IECO combineren we de deskundigheid van de geestelijke gezondheidszorg en die van thuiszorg, verpleging en verzorging van ouderen. We proberen samen oplossingen te vinden voor het onbegrepen gedrag.”

Onbegrepen gedrag

Gerland Laureijssen van Savant Zorg: “Het is gedrag dat we niet direct begrijpen en waar misschien meerdere oorzaken voor zijn. Of waar juist niet direct een oorzaak voor is aan te wijzen. De behandeling ervan vraagt om een gezamenlijke aanpak.”

Naar de cliënt toe

Het IECO richt zich in eerste instantie op ambulante zorg. Coby Nogarede-Hoekstra van de Zorgboog: “Dat betekent dat we voor diagnose en behandeling naar de oudere gaan ‘daar waar hij of zij woont’. Het IECO maakt aan de hand van de diagnose een behandelplan waarmee één van de drie zorgorganisaties aan de slag gaat. Zo kunnen we ook de huisartsen ondersteunen.”

Pilot

De bedoeling is om te onderzoeken of het de drie organisaties lukt om deze cliënten de juiste zorg op de juiste plek te bieden. Verder is er de intentie om in de toekomst een locatie te realiseren waar kwetsbare ouderen met ernstige gedragsproblematiek tijdelijk kunnen verblijven voor observatie en behandeling.

Foto: De ondertekening van het samenwerkingsverband. Op de foto Gerland Laureijssen (Savant Zorg), Anne-Marie Schram (GGZ Oost-Brabant) en Coby Nogarede-Hoekstra (de Zorgboog).

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *