‘Shot but still (a)live’ expositie Dave van Hout in Cacaofabriek

Van vrijdag 9 december tot en met zondag 15 januari 2023 is een overzicht van het werk van de geboren Helmonder Dave van Hout te bewonderen in de Cacaofabriek. Zowel binnen als buiten. Wat het tot een erg bijzondere expositie maakt. De expositie is gratis toegankelijk.

Bruce Springsteen, Foo Fighters, Pearl Jam, Neil Young, je kunt bijna geen naam van een band of artiest noemen, of ze zijn ooit en ergens wel ‘geschoten’ door Dave van Hout. Hoewel Dave (51) ook uitblinkt in zakelijke portretten, dierenfotografie en vrij werk, ligt zijn hart toch vooral bij de muziek. Al jaren struint hij de Nederlandse poppodia, theaters en allergrootste festivals af om zijn muzikale helden te vereeuwigen. “Muziek is voor mij echt een eerste levensbehoefte. Het feit dat ik die liefde voor muziek kan delen met mijn andere passie, fotografie, maakt mij tot een gezegend mens. Ik kan me geen leven zonder muziek voorstellen. Muziek is emotie. Het brengt me vreugde, maar soms ook tranen, letterlijk. Ik ben dan ook een gevoelsmens. Muziek kan me raken tot in de kern. Daarom ben ik waarschijnlijk ook in staat om de juiste momenten vast te leggen. De muziek goed aanvoelen en de juiste timing, dat is denk ik mijn kracht.”

Foto’s met een verhaal

Leg de foto’s naast het werk van andere willekeurige concertfotografen en je ziet al snel een verschil met het werk van Dave. De ‘shots’ van Dave laten niet alleen de artiest in kwestie in volle glorie zien, maar hebben ook een echte ‘Van Hout-signatuur’. “Ik vind foto’s het mooist als ze ook werkelijk een verhaal vertellen. “Het is vaak een combinatie van factoren die een foto af maakt. De foto moet je laten voelen alsof je er zelf bij bent geweest. Je moet het zweet bijna kunnen ruiken en de ontroering in de blik van de artiest moet je raken als je naar de foto kijkt. Dan is mijn missie geslaagd. Je gaat in principe elke keer op jacht naar de mooiste plaat. Vandaar ook de titel Shot but still (a)live. In de nabewerking geef je de foto vaak nog dat laatste zetje. Je eigen stijl of handtekening, zeg maar. Dan is de foto echt af.”

Bijzondere expositie

In de lichtstraat van de Cacaofabriek kun je vanaf 9 december menig fysiek werk van Dave bewonderen. Foto’s van o.a. Red Hot Chili Peppers, Chuck Berry, Coldplay en Ed Sheeran zijn te zien. Maar ook aan de buitenzijde van de Cacaofabriek kun je je vergapen aan de prachtige beelden van Dave. “We gaan verschillende van mijn foto’s projecteren op de zijgevel van de Cacaofabriek. Reuzengroot formaat foto’s die in de avonduren te zien zijn. Dit zijn andere foto’s dan de foto’s die binnen in het gebouw hangen. Op deze manier exposeren is echt uniek. Zoiets kan op maar weinig plekken. Je werk zo levensgroot kunnen zien geeft echt een extra dimensie aan deze expositie.”

Gratis toegankelijk

De expositie ‘Shot but Still (A)live: 15 jaar popfotografie’ in de Cacaofabriek is te bezoeken vanaf vrijdag 9 december tot en met zondag 15 januari 2023 tijdens de openingstijden van de Cacaofabriek. De toegang is geheel gratis. De projecties buiten zijn doordeweeks elke avond te zien van 16.30 – 23.00 uur en in het weekend van 16.30 – 00.00 uur.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.