Slagwerkensemble HMC naar Wereld Muziek Concours

De slagwerkers van het Helmonds Muziek Corps reizen volgende week vrijdagavond 15 juli af naar Kerkrade om daar op het Wereld Muziek Concours het multidisciplinaire werk ‘Extra Terra’ ten gehore te brengen. Volgens het HMC gaat het om een uniek muzikaal werk op een uniek podium.

Nog niet eerder speelde een Helmonds orkest op het Wereld Muziek Concours. “Oorspronkelijk was het idee om ‘Extra Terra’ uit te voeren in Theater Speelhuis met een jury op locatie. Dit ging niet door, dus toen hebben we de WMC-organisatie benaderd. We hebben vervolgens ons concept gepresenteerd en op basis van onze muzikale kwaliteit in combinatie met het unieke concept, hebben we een wildcard gekregen,” legt dirigent Rob van der Sommen uit.

Extra Terra

Na het slagwerkspektakel ‘The big earthquake’ in 2015 en ‘The journey’ in 2019 zoekt het Slagwerk Ensemble (SWE) van Helmonds Muziek Corps nu het buitenaardse op.  Componist Etiënne Houben is van jongs af aan al gefascineerd door alles wat zich in de ruimte afspeelt, alles buiten de aarde, Extra Terra (red.) Naar aanleiding van de documentaire ‘Making the new earth’ schreef hij – speciaal voor het slagwerkensemble van Helmonds Muziek Corps – ‘Extra Terra’.

Het werk is een ruimtereis in klanken. Een reis die – niet geheel toevallig- start  op 15 juli 1965, als een Amerikaanse satelliet de eerste opnames maakt van de planeet Mars. Na een zinderende reis wordt Mars bereikt en klinkt er toekomstmuziek: de eerste buitenaarde maatschappij is een feit.

Muzikaal spektakelstuk

Het werk Extra Terra leent zich uitstekend voor het vertellen van een muzikaal verhaal – één van de criteria waar de jury van het WMC. Daarom is een artistiek team samengesteld dat het publiek mee gaat nemen op de ruimtereis. Animaties worden verzorgd door Jake Hellenberg, het lichtplan is in handen van Jasper Claessens en ook verhalenverteller Robert van den Broek is aangeschoven. Een speciale rol is weggelegd voor Cas Kuyten die letterlijk gaat dromen op het podium in Kerkrade.

Met nog een ruime week op de teller begint de spanning op te lopen bij de slagwerkers. Rob van der Sommen: “Door de bekende corona-perikelen was het repetitiebezoek niet altijd optimaal, maar na een goede beoordeling tijdens het Peeltoernooi en met de groei die we per repetitie maken, heb ik er alle vertrouwen in.”

Ook nieuwsgierig naar dit buitenaards slagwerkspektakel? Vanavond 8 juli brengen zowel het slagwerkensemble van Helmonds Muziek Corps als het slagwerkensemble van St. Cecilia Milheeze hun volledige WMC-programma in De Eendracht in Gemert (Sint Annastraat 60). Aanvang 20.00 uur, toegang gratis.

Live meemaken hoe de Helmondse slagwerkers hun muzikaliteit ten gehore brengen op een wereldpodium? Hun optreden op het WMC is om 18.45 uur in Theater Kerkrade. Voor tickets en meer informatie: www.wmc.nl

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *