De ontmanteling van Huize d’n Herd, dat dienst deed als dak- en thuislozenopvang, is in gang gezet. De sloop van dit gebouw, op de hoek van de Bindersestraat en het Noordende wordt een feit. De toenmalige bewoners verhuisden eind vorig jaar al naar een tijdelijke locatie aan de Traverse in het gebouw 5701. Na de sloop zal er op dezelfde plek aan de Bindersestraat een nieuwe opvang voor dak- en thuislozen worden gebouwd, dat weten Bergopwaarts en SMO te melden. Het wordt een gebouw dat groter is dan het huidige en het kan daarom ook meer mensen herbergen.

Start sloop

In de loop van  september zijn de werkzaamheden begonnen. De toegangsweg werd toen voor het sloop- en bouwverkeer aangelegd. De sloop van Huize d’n Herd zal op een duurzame manier verlopen. Dit betekent dat 99% van het sloopmateriaal wordt hergebruikt en/of gerecycled tot grondstoffen. Daarnaast wordt er ook geprobeerd de overlast van de sloop zoveel mogelijk te beperken. Omwonenden zijn met een informatiebrief volledig op de hoogte gebracht van de gang van zaken.

Historie

Al ruim 50 jaar biedt Huize d’n Herd opvang voor thuislozen in de gemeente Helmond. In de begintijd (1967) vingen paters zo’n vijftig daklozen uit de hele Peel op. Zij sliepen in zalen van het kapucijnenklooster op de hoek Molenstraat/Zuideinde. Het waren vaak oudere mannen en velen hadden een drankprobleem. Dit nieuwe gebouw zal, nadat vele jaren geleden de bestaande behuizing was gesloopt, het derde in de rij worden. Als vervanging van de gesloopte H. Hartkerk aan de Veestraat, kwam op deze plek de nieuwe H. Hartkerk te staan.  Dit godshuis was echter ook niet zo’n lang leven beschoren en werd uiteindelijk ook een kopje kleiner gemaakt in 1982 en hiervoor kwam het nu te slopen Huize d’n Herd in 1983 op deze plaats te staan. Ik heb het allemaal mogen aanschouwen en heb het allemaal daar waar mogelijk op de gevoelige plaat vastgelegd voor de historie.

Na de sloop

Na deze sloop wordt snel gestart met het nieuwe gebouw, want de bouw van de nieuwe Huize d’n Herd had in principe al maanden geleden moeten beginnen. Het moet, als je de preview bekijkt, een modern en duurzaam gebouw worden waar dak- en thuislozen tijdelijk of langdurig kunnen verblijven. Iedere wooneenheid krijgt een eigen keukenblok, douche en toilet en er is in het gebouw ruimte voor dagbesteding en ontmoeting.

SMO en Bergopwaarts hopen het nieuwe gebouw in het tweede kwartaal van 2024 te openen. Ik zal u met tussenpozen op de hoogte proberen te houden van de vorderingen van dit bijzondere gebouw aan de Bindersestraat in Helmond.

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 2 reacties

  1. Kitty Reply

    Wat een leuke schets van de geschiedenis en toekomst van het pand! We kijken er enorm naar uit, de groep mensen die er zo graag wil gaan wonen kan haast niet wachten. En neemt toe..

  2. Gert H.M. Bouten Reply

    Beste Henk, Dank voor dit overzicht in woord en beeld. Ook in het realiseren van dit soort projecten is Helmond groot. Ook iets om trots op te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *