Smits en Bach zeggen Helder Helmond vaarwel

Het politieke avontuur binnen Helder Helmond is voor Berry Smits en Jacqueline Bach voorbij. Stapten de politieke leiders van respectievelijk Helmond Aktief en Bach Plus per 1 oktober van dit jaar nog vol enthousiasme over naar Helder Helmond, nu nemen beiden alweer gedesillusioneerd afscheid. Daarmee duikelt Helder Helmond met het vertrek van deze twee raadsleden en voormalig fractievoorzitter Michael Rieter binnen enkele maanden van 5 naar 2 zetels.

Zowel Smits als Bach maakten deel uit van het bestuur van Helder Helmond dat verantwoordelijk was voor de aanstelling van de kandidatencommissie. Deze commissie ging op zoek naar een geschikte kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Met de diverse kandidaten zijn, volgens Smits, gesprekken van 15 minuten gevoerd. “Daarin heb ik aangegeven nog een nieuwe raadsperiode door te willen en dus op een verkiesbare plaats gezet wilde worden. Ik ambieerde geen lijsttrekkerschap”, aldus Berry Smits.

Verjonging

Berry Smits: “Na een telefoontje van de kandidatencommissie met daarin de mededeling dat ik plaats zeven toegewezen had gekregen, was ik totaal verbouwereerd. De motivatie dat men ging voor verjonging was me blijkbaar ontgaan en dat was pertinent ook geen opdracht vanuit het bestuur. Ik had voor een jonge fractie met mijn 24 jaar lokale, politieke ervaring zeker ook nog wel het mentorschap in kunnen vullen.”

Zijn levenspartner Jacqueline Bach kreeg te horen dat ze op plek acht was beland. “Ik wil benadrukken dat de samenwerking binnen de fractie van Helder Helmond steeds goed is geweest, aldus Bach.”

Begrip

Volgens voorzitter Sjef Van Tilburg van Helder Helmond was de kandidatencommissie op zoek naar geschikte kandidaten. “Elke politieke partij is daarnaast altijd op zoek naar verjonging”, zegt Van Tilburg. Hij wijst verder op het feit dat de voordracht van de commissie slechts een advies is. Het zijn de leden die uiteindelijk beslissen over de volgorde op de lijst. “Met Berry en Jacqueline is zelfs nog een tweede gesprek gevoerd om het advies met betrekking tot hun plek op de lijst nader toe te lichten,” , geeft Van Tilburg aan. Dat Smits en Bach het niet eens waren met hun plek op de kandidatenlijst, daarvoor kan Van Tilburg zeker begrip opbrengen. Hij zegt het echter ‘geen stijl te vinden’ dat zowel Berry Smits als Jacqueline Bach na hun verklaring en voordat er gestemd werd over de lijst, plots weglopen uit de ledenvergadering.

Toekomst

Over hun politieke toekomst zijn Smits en Bach duidelijk. Na deze periode die in maart 2022 afloopt, zeggen beiden de lokale politiek vaarwel. Deze laatste maanden gaan ze als onafhankelijk raadslid verder. “Dat zijn we onze kiezers verschuldigd,” volgens Smits.

Wel wil Smits nog kwijt dat ‘hij het bestuur heeft gewaarschuwd voor het feit dat deze hele gang van zaken een bom legt onder Helder Helmond’.

(Foto’s: Helder Helmond)

     

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Henk Klarenbeek - Redactie

Henk Klarenbeek Afd. Redactie Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *