Het snelfietspad van Helmond naar Eindhoven en daarmee ook de Zwaaikombrug, zijn maandagmiddag geopend. De openingshandelingen werden onder zeer koude omstandigheden verricht door wethouder Antoinette Maas , Erwin Ploegmakers van aannemersbedrijf Ploegmakers uit Vinkel en Henry Gerlings van Heijmans.

In verband met de Corona-maatregelen mochten er een maar een minimaal aantal mensen bij deze ceremonie protocollair aanwezig zijn.  Dit traject moet uiteindelijk de snelle fietsverbinding gaan vormen met het centrum van Eindhoven, wanneer de gemeente  Eindhoven hun 2 deel in 2021 klaar heeft.

In de buurt van de nieuwe Zwaaikombrug was vroeger ook al een brug over de Zwaaikom, de huidig plas water die er nog altijd is. Deze brug heette de Trambrug en zoals de naam al zegt, lag deze er om de tram zijn route over de Zuid-Willemsvaart te kunnen laten rijden. Die is echter in mei 1940 door de Nederlandse militairen opgeblazen om de doortocht van de Duitse bezetter te stoppen. (zie de zwart-wit foto’s)

Hopelijk zal dit snelfietspad, waarvan ook voetgangers gebruik kunnen gaan maken, veel gebruikt gaan worden, Een gedeelte van het snelfietspad- Zwaaikombrug aan de kant van de Vlisco is zwart gemaakt, om zo duidelijk te maken welk deel voor de voetgangers bestemd is.

Voor de video over de zwaaikombrug: klik hier

Tekst en (archief) Foto’s, Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van DitisHelmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont

Dit artikel heeft 2 reacties

 1. Avatar
  j.h.w van stiphout Reply

  hallo Henk,

  een mooie oplossing voor fietsers deze zwaaikom burg en in de avond verlicht.

  ik zag dat foto’s gemaakt zijn met een mob. telefoon op een mooie standaard, zijn daar jou foto’s meegemaakt ?

  bedankt voor het doorsturen.

 2. Avatar
  Gert H.M. Bouten Reply

  Beste Henk,

  Wederom bedankt voor deze mooie fotorapportage, waarvoor je de koude hebt getrotseerd. Als fervent fietser zal ik ongetwijfeld vaak gebruik van dit fietspad en brug gaan maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *