Sobere Dodenherdenking op 4 mei 2021

Het weer maakt het nog allemaal triester, dan het als is, op deze memorabele Dodenherdenkingsdag 4 mei 2021. Alweer 76 jaar na de tweede wereld oorlog, worden vandaag onze oorlog slachtoffers herdacht. Ook onze gesneuvelde militairen, die op uitzending hun leven hebben gegeven, voor onze vrijheid waarin wij nu kunnen leven worden hiermee herdacht.

Het is jammer, dat we dodenherdenking weer niet kunnen beleven en herdenken, zoals we dat al vele jaren gewend zijn. Aan de oproep van de Gemeente, om op deze dag bij diverse Oorlogsmonumenten  bloemen te leggen, is   ruimschoots gehoor aan gegeven. Bij de Sint Jozef Gedachteniskapel in het Hortensiapark, werd al vroeg in de morgen, de vlag halfstok gehangen en de Herdenkingskrans neer gezet. Een opmerking die ik hoorde van iemand die ook bloemen kwam leggen was, ”waarom staat hier nu geen Erewacht  van Veteranen zoals in vorige jaren, zo’n Erewacht geeft toch enig cachet  bij de dodenherdenking. Het zijn allemaal mannen met discipline en weten ook anderhalve meter afstand in acht te nemen als ze daar in de houding staan”. Hopelijk kan dat volgend jaar weer als corona het land uit is.

De Koninklijke Luchtmacht, heeft vorig jaar bij 75 jaar bevrijding, aan het gehele actieve personeel en ook aan alle veteranen, een badge uitgereikt met de tekst “ 75 JAAR VRIJHEID, NIET VAN ZELFSPREKEND ”. Omdat die tekst nog altijd van toepassing is en zal blijven, heb ik het getal op de rand aangepast in 76.

Ik ben er bovendien zelf trots op, dat  ik een van die 125.000 militaire veteranen ben, die door Nederland zijn  ingezet ( na de 2e WO )  tijdens  oorlogen en ruim honderd vredesmissies in internationaal verband. Wij hebben er aan bijgedragen, dat hier in Nederland  en West Europa de VRIJHEID  is behouden en iedereen in VRIJHEID verder kon leven. Dat dit wel vele levens van onze uitgezonden militairen heeft gekost, moeten we op 4 mei bij stil staan en mogen we zeker niet vergeten.

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van DitisHelmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont

Dit artikel heeft 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *