Soroptimistclub Helmond-Peelland doet mee aan  Orange the World 2022

Soroptimistclub Helmond-Peelland is #medestander in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleuren vanaf 25 november diverse gebouwen in de Peelregio oranje, en wappert aan verschillende gebouwen de Orange the World vlag.

In Helmond wordt op 25 november de vlag gehesen bij het gemeentehuis, door Burgemeester Blanksma om 11.00 uur. Daarnaast worden o.a de bedrijfspanden van Kuijpers Installatie, AAE en Remat oranje aangelicht tussen 25 november en 10 december
Het Knippenbergcollege schenkt in december aandacht aan het onderwerp Geweld tegen Vrouwen en Meisjes in alle lessen Maatschappijleer, van MAVO tot VWO.  Naast het maken van posters over identiteit en lessen in mediawijsheid, krijgen zij een Masterclass van Francien Regelink. Zij deelt ervaringen over sexting, zij is hier namelijk zelf slachtoffer van geweest. Francien komt dezelfde Masterclass ook geven aan de ouders, op 6 december.

Peelregio
Ook de gemeenten Asten en Someren doen dit jaar weer mee met de campagne.Dat gebeurt onder andere door op vrijdag 25 november om 10.00 uur bij het gemeentehuis in Asten en om 11.00 uur bij het gemeentehuis in Someren de Orange the World-vlag te hijsen door de burgemeester en wethouder. Bij de vlag hijsen bij het gemeentehuis van Asten zijn ook twee leerlingen van het Varendonck College aanwezig.
Daarnaast worden de molens in Someren en Asten, het gemeentehuis van Asten en diverse gebouwen en bedrijven in beide gemeenten oranje aangelicht.
De gemeenten Deurne en Gemert-Bakel hijsen de vlag aan het gemeentehuis op 25 november. Op maandag 28 november sluit ook gemeente Laarbeek zich aan bij deze traditie.

Trapped
Naast het hijsen van de vlag en het oranje aanlichten van (bedrijfs)panden vragen we ook aandacht voor het onderwerp door u te attenderen op de dansvoorstelling Trapped.

In de dansvoorstelling TRAPPED wordt de problematiek van huiselijk geweld en partnergeweld op een mooie maar ook aangrijpende wijze in dans vertaald.

Love shouldn’t hurt. En wat als je van iemand houdt? Wat als je zielsveel om iemand geeft? Dan neem ja al zijn slechte kanten toch? Dan kom je er toch samen uit?

De spanning schiet door de kamer als David de deur achter hem en zijn vrouw dichtgooit. Chloé staat als bevroren voor het rode bankje dat ze nog samen in de woonkamer hebben gezet. David kijkt haar strak aan. Wie denkt ze wel dat ze is! Dansstudio Kunstkwartier onder leiding van Luciënne Lambermont. Voor meer informatie en kaarten kijk hier: https://www.kunst-kwartier.nl/agenda/orange-the-world-day-voorstelling/

Jaarlijkse Orange the World campagne

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen. De campagne duurt tot 10 december, en de tussenliggende dagen zijn de wereldwijde ‘16 Dagen van Actie tegen Geweld tegen Vrouwen’.

In Nederland doet inmiddels een overgrote meerderheid van de gemeenten en provincies jaarlijks mee aan de campagne, bijvoorbeeld door een gebouw oranje uit te lichten of de Orange the World vlag uit te hangen, en door in de gemeenteraad, provinciale staten en lokale samenleving extra aandacht te besteden aan het bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Thema 2022: Iedereen kan helpen geweld te voorkomen

In 2022 is het thema van de campagne in Nederland preventie. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn van cruciaal belang, maar we moeten ook meer gaan investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen; individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken. Juist zij kunnen het verschil maken, bijvoorbeeld door elkaar aan te spreken over grensoverschrijdend gedrag.

Actieperspectief: Ik ben #medestander

Tijdens de Orange the World campagne wordt iedereen uitgenodigd om onderdeel van de oplossing te worden als medestander in de strijd tegen geweld. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat hij of zij zich wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als individu, als professional, als vriend, teamgenoot, buur of collega. Mensen die medestander zijn krijgen een speciale nieuwsbrief met allerhande praktische tips over wat je kunt doen in je dagelijks leven om geweld en intimidatie tegen vrouwen te helpen voorkomen en stoppen.

Achtergrondinformatie

Aan de Orange the World campagne doen meer dan honderd landen mee. De aftrap is is op 25 november en de actie eindigt op 10 december. Dit zijn de ’16 Days of Action’ tegen geweld tegen vrouwen. Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object door overheden op 25 november is sinds 2014 een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen. In Nederland wordt sinds 2016 deelgenomen aan de campagne.

Een kaart van Nederland met deelnemende gemeenten en provincies is te vinden op de website: orangetheworld.nl/acties-2022. Daar zijn ook de activiteiten van maatschappelijke organisaties rond the Orange the World campagne opgenomen. Op de website kan ook antwoord op veelgestelde vragen gevonden worden: https://orangetheworld.nl/over-de-campagne/veelgestelde-vragen/ 

Veilig Thuis is 24/7 gratis en anoniem bereikbaar via 0800-2000 of via de chat op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur via www.veiligthuis.nl.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door De Museumdocent

Ik geloof dat museumbezoek voor iedereen leuk kan zijn, ook voor mensen die zeggen niet van musea te houden! De juiste invalshoek en een interactieve manier van rondleiden helpen hierbij. Maartje Vos-Swinkels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.