Speciaal politieteam waakt over Helmond de komende dagen

In Helmond gaat het om een relatief kleine groep die de boel verziekt en die probeert de politie met man en macht op te pakken. Daarvoor is de komende dagen een speciaal team opgezet dat zichtbaar in de stad aanwezig is. Burgemeester Elly Blanksma zal niet treuzelen om gebiedsverboden af te geven, als dat nodig is.

Politieteamchef Sjaak Santegoeds praatte dinsdag de gemeenteraad bij over de gebeurtenissen tijdens de afgelopen twee avonden. Hij noemde de inzet van ME bizar, maar nodig. Met name omdat berichten op social media werden onderschept, waarin oproepen stonden om benzine mee te nemen en om de boel te plunderen. Bij  aanhoudingen op maandagavond bleek een relschopper te zijn die ook zondag in Eindhoven was geweest. “Dan ben je blij als je zo iemand aan kan houden”, zei de teamchef. Maandagavond werden zeven relschoppers aangehouden, zes uit Helmond, een uit Asten. Ze waren tussen de 14 en 19 jaar.

De politie kreeg veel steun uit de stad. Dinsdagmorgen stond er bijvoorbeeld al een doos gebak klaar van de ondernemers.

Extra inzet

De komende dagen staan minder urgente zaken op een laag pitje, zodat alle capaciteit van de politie ingezet kan worden om rellen in de stad te voorkomen. Zo zal de wijkagent overdag niet in de wijk zijn, maar ‘s avonds en ’s nachts paraat staan in de stad. Santegoeds sprak geen verwachtingen uit: “Daar durf ik me niet aan te wagen.”

Social media worden in de gaten gehouden. De politie mag mensen die anderen ertoe aanzetten om geweld te gebruiken en ophitsen, preventief oppakken. Mocht het nodig zijn, dan wordt extra mankracht ingezet bij de GGD teststraat en het ziekenhuis bijvoorbeeld.

Burgemeester Blanksma zal de ouders van de jonge, minderjarige relschoppers aanspreken, zoals ze ook deed bij vuurwerkoverlast. “Ze krijgen geen zachte, zalvende brief maar worden direct beboet.”

Foto: Sjaak Santegoeds 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *