Speelhuis in ’t licht, buitenpodium en nieuwe entree museum

Museum Helmond wil een nieuwe entree en multifunctionele gebruiksruimte in de vorm van een open aanbouw aan het Boscotondoplein. De Cacaofabriek wil een buitenpodium met stedelijke (urban) voorziening. Hierdoor kan de Cacaofabriek met haar programmering naar buiten en het gebied aan de Kanaalzone verjongen. Met zitmeubilair op het Speelhuisplein en aanlichten van het gebouw wil Het Speelhuis het plein aantrekkelijker maken voor buitenactiviteiten.

Het college heeft ingestemd met de voorgestelde plannen en de eerste middelen toegekend. Museum Helmond en De Cacaofabriek krijgen budget om de projecten verder uit te werken. De plannen van Het Speelhuis worden al snel uitgevoerd. Voor de andere culturele instellingen (Bibliotheek en Kunstkwartier) is het op dit moment nog te vroeg om plannen te maken. Voor hen ligt de prioriteit om een gezamenlijke huisvestingsplek te onderzoeken.

In de Crisis- en Herstelnota (Corona Impuls Cultuur) is 2 miljoen euro opgenomen voor het beter zelfvoorzienend en toekomstbestendig maken van het culturele voorzieningenniveau in Helmond. Volgens burgemeester en wethouders kunnen door deze eenmalige investering de culturele organisaties, ondanks de effecten van de coronacrisis op de bedrijfsvoering, op niveau blijven. Ze kunnen zich verder ontwikkelen voor een breed publiek uit Helmond en daarbuiten.

Nieuwe entree en publieksvoorzieningen museum

Museum Helmond wil een nieuwe entree en multifunctionele gebruiksruimte in de vorm van een open aanbouw aan het Boscotondoplein. De Kunsthal van Museum Helmond loopt richting haar 25-jarig bestaan en verbeteringen aan het gebouw zijn noodzakelijk. Het museum mist faciliteiten zoals horeca, een filmzaal of een ruimte waar groepen ontvangen kunnen worden. Daarnaast is er een tekort aan toiletten. Op dit moment is de Kunsthal gesitueerd aan een stil plein, met een gesloten entree. Museum Helmond streeft naar warmte en reuring en ziet verbinding met de nieuwe ontwikkelingen rondom het Boscotondo. Een eigentijdse aanbouw voorziet de Kunsthal van de faciliteiten die nu gemist worden.

Buitenpodium en urban voorziening Cacaofabriek

De Cacaofabriek wil een buitenpodium met urban voorziening. Hierdoor kan de Cacaofabriek met haar programmering naar buiten en het gebied aan de Kanaalzone verjongen. De buitenprogrammering wordt ook aantrekkelijk gemaakt voor jongeren. Activiteiten zoals silent disco, film, breakdance, hip hop en popconcerten passen goed in die sfeer. De Cacaofabriek wil graag een plek zijn waar jongeren zich op een natuurlijke manier toe aangetrokken voelen. Het verhoogde grasveld tussen de kraanbaan en De Cacaofabriek zou een laagdrempelige ontmoetingsplek kunnen worden. Dat kan door een skatebaan op het veld, met verhogingen die tevens dienen als verhogingen om op te staan en zitten bij concerten. De vernieuwde buitenruimte bij De Cacaofabriek geven wijk Suytkade en de Kanaalzone een eigen karakter.

Zitten op plein en aanlichten van Het Speelhuis

Met zitmeubilair op het Speelhuisplein en aanlichten van het gebouw wil Het Speelhuis het plein aantrekkelijker maken voor buitenactiviteiten. Recent is er een muurschildering door Studio Giftig gerealiseerd met verwijzingen naar de podiumkunsten. De huisstijl bestaat uit negen gestapelde S-en die staan voor de diverse genres. Van deze afzonderlijke letters wordt verplaatsbaar zitmeubilair gemaakt, zodat er verschillende opstellingen mogelijk zijn. Een voorbeeld hiervan is het plaatsen van de banken rondom de Pleinzaal. De grote schuifpui kan dan geopend worden en het publiek op het meubilair geniet van een voorstelling in de Pleinzaal. Wanneer er geen activiteiten zijn worden de zitelementen zo geplaatst dat er ook dan een prettige verblijfsruimte ontstaat op het plein.

Na de zomer is er meer bekend over de plannen.

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *