Op maandag morgen 21 maart, werd om negen uur de start gegeven voor de sponsorloop. Er is dit jaar gekozen voor 2 stichtingen, de Opkikker en 22q11. Het waren de leerlingen van de Basisschool de Vuurvogel aan de Prins Karelstraat, die zich hebben ingezet, om geld bijeen te brengen voor de patiëntjes, die met deze vervelende 22q11 aandoening te doen hebben.   Er is door de werkgroep goede doelen gekozen, voor een gezin dat bekend is op de school, waarvan een van de twee kinderen, de aandoening  22q11 DS heeft.

Bekendheid verkrijgen

Stichting steun 22q11, wil meer bekendheid verkrijgen voor het  22q11 syndroom, zodat er sneller een diagnose kan worden gesteld en er meer begrip is voor  kinderen, volwassenen en hun naasten.  Stichting de Opkikker, wil gezinnen met een langdurig ziek kind van kracht voorzien. Ieder lichtpuntje, hoe klein ook, is dan super belangrijk. Dit doen ze door het organiseren van Opkikkerdagen met bijzondere activiteiten en waar het gehele gezin ont zorgt wordt.

 22Q11: is het op een na grootste syndroom.

Hartafwijkingen, een gehemeltespleet, verminderde weerstand tegen infecties, epileptische aanvallen, ziekte van Parkinson, scoliose, spraak-taal problemen,  nierafwijkingen en ontwikkelings- en gedragsstoornissen waaronder ADHD, autisme, angst- en stemmingsstoornissen en schizofrenie. Mensen geboren met het 22q11.2 deletiesyndroom (22q11DS) kunnen van al deze zaken in meer of mindere mate last hebben.​ Eén op de 2000 mensen wordt geboren met deze afwijking in het DNA. Na het Downsyndroom is 22Q11 het meest voorkomende syndroom van Nederland.

Sponsors zoeken  

In de periode van veertien februari  tot en met dertien maart, zijn alle leerlingen op pad geweest om via sponsors gelden bijeen te verzamelen. Op maandag morgen 21 maart, zijn ze allemaal gaan hardlopen en rondjes maken in de buurt van de school, om de huizenblokken van Wezelplein , als hun sportieve tegenprestatie voor alle gulle gevers. De sponsoring was niet direct per gelopen ronde, maar  was een gift die in een keer werd gegeven. Het waren de leerlingen uit de laagste klas, die de spits afbeten en hiermee hun beste beentje konden voorzetten.  Maar de jeugdige lopers waren wel zo fanatiek , dat ze zoveel mogelijk rondjes wilden lopen, als ze zelf maar konden. Hierdoor is het een heel geslaagd sportief festijn geworden voor allemaal. Er liepen ook wel een aantal talenten voor de loopsport bij en ze maakten allemaal een sportieve strijd.

Het bijeen gebrachte geld.

Het bijeen gebrachte geld is  op woensdagmiddag 23 maart overhandigd, in het bij zijn van enkele sportievelingen. Een van de jongste deelnemers mocht de cijfers, die het eindbedrag vormden , in de kantine bij elkaar zoeken en op de plaats plakken. Het was niemand minder dan Stefanie Aarts , die het mooie bedrag van € 4697,26 in ontvangst  mocht nemen, voor de twee stichtingen. Dit geweldig groot bedrag overtrof alle verwachtingen en een dikke duim voor al die leerlingen ,die zich voor dit bedrag hebben ingezet.

© Tekst en Foto’s Henk van Dijk

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Gert H.M. Bouten Reply

    Beste Henk,

    Een fantastische rapportage van een geweldig initiatief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.