Sporen van vermoedelijke ‘motteburcht’ gevonden in Brouwhuis

Bij renovatiewerkzaamheden aan het wijkpark in Brouwhuis zijn in een aangrenzend weiland sporen gevonden die wijzen op de vroegere aanwezigheid van een motteburcht op die plek. Waarschijnlijk gaat het daarbij om Kasteel Groot-Bruheze, dat hier ooit zou hebben gestaan.

“We denken dat het om de motteburcht gaat van de adellijke familie van Bruheze, de familie Van Horne”, zegt amateurhistoricus Mario Kuijpers, aangesloten bij Heemkundekring Helmont. “Die waren vanaf de dertiende tot ver in de vijftiende eeuw waarschijnlijk de Heren van Helmond. Tot nu toe is er weinig bekend over het bestaan van dit kasteel. Hopelijk geeft deze opgraving antwoord op de vraag of, wanneer en waar het kasteel precies heeft gestaan.”

Motte

Volgens de definitie van de Universiteit van Amsterdam is een motte ‘een geheel of gedeeltelijke kunstmatige heuvel, gewoonlijk omgeven door een gracht. Op de afgeplatte top van de heuvel staat een versterking. Vaak is er een lager gelegen voorburcht aan de motte toegevoegd’.

Oude sloot

De sporen van het vermoedelijke kasteel in Helmond-Brouwhuis kwamen aan het licht tijdens renovatiewerkzaamheden aan het buurtpark in de wijk. Dat park gaat de komende tijd volledig op de schop. Bij de werkzaamheden werd een sloot aangetroffen die vermoedelijk veel en veel ouder is dan werd vermoed. Dat leidde tot verdere opgravingen, waarbij inmiddels diverse munten in de bodem zijn aangetroffen. Over de oudheid van die munten is momenteel nog niets bekend. Ook stuitten de werklui op de vermoedelijke resten van twee damwanden, die wijzen op de vroegere aanwezigheid van een gracht, en de resten van een boerderij.

In de komende dagen gaan de graafwerkzaamheden door. Waarschijnlijk ook onder het huidige park. Dit is Helmond heeft donderdag een gesprek met stadsarcheoloog Theo de Jong, die hopelijk meer licht kan schijnen op de zaak.

Foto’s: Jason Gerritsen

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *