Sport en natuur smelten samen op sportcampus De Braak

“De campus moet uitnodigen om te sporten.” Dat is het idee van een trotse wethouder Harrie van Dijk over de multifunctionele sportcampus die op De Braak moet verrijzen. Omwonenden en raadsleden werden donderdagavond tijdens bijgepraat over de verder uitgewerkte ideeën voor de sportcampus. De inrichting van de omgeving en het zwembad werden deze avond voor het eerst in wat verdere details toegelicht.

De natuur wordt een belangrijk onderdeel van de sportcampus. Samen met de unieke uitstraling van de gebouwen die er worden gebouwd, moet de campus uitnodigen om te sporten en een oase van groen worden. Een goed voorbeeld daarvan is het nieuwe stadion. “Het stadion wordt namelijk samengesmolten met een heuvelrug”, legt Erik Moederscheim van MoederscheimMoonen Architecten uit. “Daarmee groeit de natuur als het ware door in de gebouwen en wordt het een vloeiend geheel.”

Op de hoeken van het stadion worden speciale bomen geplaatst, om daar ook een natuurlijke sfeer te creëren. Ook komen er vijvers in het park en tussen het groen door worden de twee delen van het park met elkaar samengevoegd met een trimbaan over het hele terrein.

Zwembad

Op de plek waar het Con Brio gebouw nu wordt gesloopt, moet het nieuwe zwembad komen. Ook het zwembad wordt multifunctioneel. “Het zwembad komt op een verhoging te liggen. Daardoor blijft de begane grond beschikbaar voor ander gebruik, zoals bijvoorbeeld voor een kinderdagverblijf of een andere invulling”, legt Mark Westra van OLCO uit. In maart 2022 wordt er gestart met de bouw van het zwembad en in de zomer van 2023 wordt het gebouw in gebruik genomen.

Gemeenteraad

Aan het begin van de avond werden de omwonenden geïnformeerd en daarna werd ook de gemeenteraad bijgepraat. Die kreeg dezelfde presentatie te zien en had tussendoor de mogelijkheid om vragen te stellen. Het gaat er bij de gemeenteraad vooral ook over of mogelijke overlast in het park voorkomen kan worden in de planning van de vormgeving. Ook vraagt de raad zich af of de energie van de zonnepanelen door Enexis wel gebruikt kan worden omdat daar nu al veel problemen mee zijn.

Bij het zwembad komen geen sauna en bubbelbad. Als die in een later stadium toegevoegd moeten worden, dan moet de gemeenteraad daar toestemming voor geven en budget vrijmaken. De gemeenteraad liet duidelijk merken dat die sauna en bubbelbad toch gewenst zijn. “Als het overgrote deel van de gemeenteraad dit wil, waarom gaan we dit dan niet gewoon regelen”, gaf onder andere Sacha van Lierop van Plan! aan.

Er kwamen vanuit de gemeenteraad geen “aanvallende” vragen of klachten over het plan. Ook de raadsleden kijken uit naar een vernieuwing van De Braak.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Liam Toll - Redactie

Liam Toll volgt namens DitisHelmond de Helmondse politiek, schrijft verhalen en houdt interviews voor de nieuwsuitzendingen.

Dit artikel heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *