Stads- en kanaalwandeling met Jan van Bussel

Meestal maak je een stadswandeling in een voor jou onbekende stad. Deze donderdag besloten zo’n kleine twintig Helmondse inwoners deel te nemen aan een stads- en kanaalwandeling door hun eigen stad Helmond. De wandeling was onder de bezielende leiding van stadsgids Jan van Bussel.

Helmond is een eeuwenoude stad met een moderne uitstraling. De geschiedenis, het heden en de toekomst kwamen samen in de stads- en kanaalwandeling. Stadsgids Jan van Bussel nam de deelnemers mee naar bijzondere gebouwen en vertelde over het rijke industriële verleden van Helmond.

Zo startte de wandeling vanuit de bibliotheek, waar de deelnemers een stadsplattegrond kregen overhandigd. Allereerst werd stilgestaan bij de paalwoningen, waarbij Jan op humoristische manier vertelde dat je er onmogelijk in kunt wonen. De schuine wanden, de kleine ruimtes en zelfs het stofferen de woning moest met speciale aanpassingen. Ook benoemde Jan het voormalige Speelhuis dat op die plek door brand werd verwoest. De prachtige mural op de muur van de bibliotheek die verwijst naar de beroemde Helmondse schilder Lucas Gassel kreeg alle aandacht.

Over het kanaal vertelde Jan dat deze met de hand werd gegraven, zo’n 200 jaar geleden. En hoe belangrijk het kanaal was voor het industriële verleden. De grote spoel bij het kanaal verwijst naar de textielindustrie. De voormalige stadspoorten kwamen aan bod en de smalle loopbrug over het kanaal, die in de zestiger jaren werd afgebroken. De prachtige voormalige villa’s van de industriëlen en ook over het kasteel wist Jan het een en ander te vertellen, waarbij de jaartallen werden opgesomd, alsof in de geschiedenisles zat.

Jan vertelde over de kerken die er gestaan hebben en die er nog staan en over prachtige panden in de Veestraat ( de voormalige Pantoffelstraat) en op de Markt. Over de leeuwentemmer en de anekdote dat de leeuw gewoon rondliep en met stukken vlees werd teruggelokt naar zijn kooi. Natuurlijk ging de wanddeling naar het mooiste hofke van Helmond: het Lambertushof. Kortom een wandeling met veel informatie over Helmond en haar (voormalige) inwoners die bij velen nog niet bekend was. Jan bedankt voor de prachtige wandeling!

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Anja Donkers - Redactie

Anja Donkers DitisHelmond Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.