Stadsbeiaardier Rosemarie Seuntiens alternatief voor stadskunstenaar

Stadsbeiaardier Rosemarie Seuntiens vervult  het stadskunstenaarschap 2021. Sinds 2017 heeft Helmond een stadskunstenaar. De afgelopen twee jaar werd deze functie vervuld door fotografe Tahné Kleijn. Haar termijn liep eind 2020 af.

De coronacrisis maakt het moeilijk om de functie van stadskunstenaar goed in te vullen. Immers, het is voorlopig niet mogelijk om initiatieven te ontplooien waarbij veel mensen bij elkaar komen. Terwijl de kern van het stadskunstenaarschap nou juist is om verbinding te leggen met de inwoners van Helmond. Om die reden ziet de gemeente 2021 als een overgangsjaar en wordt voor 2022 weer de procedure voor een stadskunstenaar opgestart.

Voor 2021 heeft het gemeentebestuur aan stadsbeiaardier Rosemarie Seuntiens gevraagd een breed project op te zetten en uit te voeren. Zij bespeelt al sinds 25 jaar elke zaterdag de beiaard in de Lambertustoren. Daarnaast is ze actief in diverse projecten, waarbij ze de beiaard combineert met andere kunstvormen, zoals film, educatieve projecten en laat ze zich zien met een reizende beiaard.

Deze tussenperiode is een mooie gelegenheid om de relatief onbekende stadsbeiaard in de schijnwerper te zetten. Het bespelen van de beiaard gaat volgens de archieven terug tot 1588. Hoewel er dus een lange historie is, is de stadsbeiaardier een relatief onbekend fenomeen.

Rosemarie Seuntiens is momenteel een project aan het voorbereiden. Ze ziet kansen om de beiaard te combineren met muziek van nu en andere kunstvormen zoals film.

 

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *