De Stadstuin in Helmond is dringend op zoek naar donateurs. Niet alleen loopt de Stadstuin tegen torenhoge energiekosten aan, tegelijk is het grondwater onder de Stadstuin aangetast met roest.

“Door de energiecrisis wordt het voor ons steeds moeilijker om onze energierekening te kunnen betalen”, zegt Denice Verkooijen, secretaris bij de Stichting Vrienden Stadstuin Helmond. “Op dit moment hebben we nog een redelijk goedkoop energiecontract. Maar dat zal snel vervangen gaan worden door een veel duurder contract. En dan gaan de kosten voor ons zo hard omhoog, dat we de rekening niet meer kunnen betalen.”

Roestwater

En daar houdt de ellende niet op voor de Stadstuin. Want bovenop de hoge energiekosten heeft de Stadstuin ook nog eens te kampen met ‘roestwater’. Te hoge concentraties ijzer is een veel voorkomend probleem in stedelijk grondwater. Daardoor krijgt het water een oranje kleur, een ijzerachtige smaak en een onaangename geur. Op zich is het niet schadelijk voor de gezondheid, maar dat hangt ook af van het ijzergehalte. De World Health Organization adviseert in ieder geval een concentratie van minder dan 0.3 mg/L. “Door het roestwater worden onze gewassen bruin”, vertelt Verkooijen. “En dat betekent dat ze niet verkoopbaar zijn en we ze ook niet in kunnen zetten voor onze activiteiten. Met als resultaat dat we geen inkomen hebben om onze lasten te betalen.”

Dure oplossingen

Om het roest uit het water te krijgen heeft de Stadstuin dringend een waterzuiveringsinstallatie nodig. “En dat kost een hoop geld”, aldus Verkooyen. “Tel dat op bij de hoge energiekosten en onze ambitie om te verduurzamen met zonnepanelen en airco’s, en je begrijpt dat wij zo ons hoofd niet boven water kunnen houden. Die benodigde financiële middelen hebben we als stichting simpelweg niet.”

Donateurs

Om de benodigde middelen te krijgen is de Stadstuin dringend op zoek naar donateurs. Op de website van de Stadstuin vind je meer informatie en kun je ook donateur worden. Ook kun je geld doneren via geef.nl. De teller daar staat inmiddels op ruim 1.000 euro, maar er is zo’n 25.000 euro nodig. Verkooijen: “Wij hebben ieders hulp hard nodig om onze deuren open te houden. Dus ik hoop dat veel mensen ons willen en kunnen helpen.”

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *