Stagiaire vindt crowdfundingsactie rond Lavans Halve van Helmond uitgelezen kans om boekenkast aan te vullen

Stagiaire Indy Cox (22) van basisschool Silvester Bernadette heeft een crowdfundingsactie opgezet, waarmee ze de schoolbibliotheek wil aanvullen. Op deze Helmondse basisschool zitten veel kinderen van ouders met een niet-Nederlandse achtergrond. Om de leesvaardigheid van deze groep op te vijzelen, wil Cox boeken in de moerstaal van hun ouders kopen. Ze hoopt duizend euro op te halen door marathon Lavans Halve van Helmond te lopen.

Als stagiaire bij basisschool Silvester Bernadette in Helmond ziet Cox op haar stageplek veel verschillende culturen rondlopen. “Er zitten hier veel kinderen met Poolse, Portugese, Turkse en Marokkaanse ouders op school”, verduidelijkt ze. “Wat we merken, is dat de taal- en leesvaardigheden van kinderen achteruit gaan. Om ervoor te zorgen dat kinderen meer plezier halen uit lezen, willen we onze bibliotheek uitbreiden met meertalige boeken. Zo kunnen hun ouders hen bijvoorbeeld voorlezen. Iets wat niet lukt met ons huidige aanbod als vader of moeder de Nederlandse taal niet machtig is.”

Kinderen met niet-Nederlandse ouders worden niet voorgelezen uit de boeken die nu in de kast staan. Dat is zonde, stelt Cox. Ze weet uit eigen ervaring hoe waardevol het is om voorgelezen te worden. Het wakkerde haar interesse in boeken ook aan en stimuleerde haar fantasie: “Ik deelde mijn leeservaringen graag met mijn ouders, vooral met mijn moeder, die vaak dezelfde boeken las als ik. Die gesprekken gaven me niet alleen meer inzicht in de boeken, maar ook in mezelf en de wereld om me heen.”

Wereld begrijpen
In haar rol van juf weet Cox uit eigen hand hoe belangrijk lezen is, omdat ze dagelijks ziet hoeveel het bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen: “Als juf kan ik nu de waarde van boeken en verhalen nog beter doorgeven aan mijn leerlingen, zodat zij ook kunnen groeien en de wereld om hen heen beter begrijpen.”

De nieuwe boeken zijn hard nodig. “Kinderen met een andere achtergrond kunnen soms moeite hebben met het begrijpen van Nederlandstalige boeken. Daardoor missen ze vaak de kans om zich via boeken te ontdekken en zichzelf beter te leren kennen. Kinderen die niet lezen, zitten in een eigen bubbel waar ze moeilijk uitkomen. De wereld om hen heen begrijpen, kan dan lastig zijn”, zegt ze.

Betekenisvol
Tijd voor verandering, stelt Cox: “We willen die kinderen helpen door lezen voor hen niet alleen toegankelijker, maar ook leuker en betekenisvoller te maken. Dat kan door boeken aan te bieden die hun eigen cultuur en taal weerspiegelen, zodat ze zich echt herkennen in de verhalen.”

Boeken kosten geld. Om geld in te zamelen, doet Cox mee aan de Lavans Halve van Helmond. Deze marathon vindt zondag 13 april plaats in Helmond. “Deelname aan deze marathon leek me het uitgelezen moment om geld in te zamelen voor nieuwe boeken. Zo zou ik graag onder andere Poolse, Portugese, Turkse en Marokkaanse lectuur willen aanschaffen. Die boeken zijn echt van school en hoeven niet teruggebracht te worden. De bibliotheek die we dan opbouwen, is alvast een mooi fundament waarop we verder kunnen gaan.”

Social media
Dat de leesvaardigheid van kinderen terugloopt, is een thema dat regelmatig terugkeert in de media. Cox ziet het met eigen ogen: “Ik merk dat kinderen het lastig vinden om langere tijd geconcentreerd te zijn. Deze generatie groeit op in een tijd van social media en voortschrijdende technologie. Met een druk op de knop heb je informatie voorhanden en kun je een game downloaden. Kinderen bellen of appen elkaar in plaats van bij elkaar op bezoek te gaan. Alles is vluchtig en snel. Een boek pakken, is dan weer heel andere kost. Voor lezen geldt dat je daar tijd voor moet uittrekken. Na twee bladzijdes kun je namelijk niet weten of je met ‘het beste boek van je leven te maken hebt’.”

Lezen is ook niet voor elk kind vanzelfsprekend, geeft de stagiaire aan: “Niet iedereen krijgt dit vanuit huis mee. Als ik bijvoorbeeld geschiedenisles geef, merk ik dat veel kinderen het interessant vinden en er alles over willen weten. Als ik aangeef dat ze dan een boek moeten pakken, wordt het stil.”

Moeilijke momenten

Ondanks het teruglopen van de leesvaardigheid, doen Young Adult boeken het juist erg goed bij boekhandels. Deze romans richten zich op jongvolwassenen. Deze generatie lijkt het lezen herontdekt te hebben: “Young Adult boeken zijn erg populair, omdat er op socialmediaplatforms veel over wordt gepost. Je hebt bijvoorbeeld BookTok waar veel boeken op worden gepromoot. Dat zou ook voor kinderboeken een goed idee zijn.”

Cox maakt zich sterk voor lezen. “Boeken hebben me geholpen op moeilijke momenten”, vertelt ze. “Toen ik ging puberen, las ik bijvoorbeeld de ‘Hoe overleef ik’-reeks. Die romans van Francine Oomen leerde me dat ik niet alleen was en dat meerdere meiden met dezelfde problemen worstelden. Ik lees nog steeds graag, maar soms moet ik mezelf even dwingen om tijd voor mezelf te nemen en met een boek op de bank te gaan zitten.”

De crowdfundingsactie loopt tot zondag 13 april. Op het moment van schrijven heeft Cox al 765 euro opgehaald. Doneren kan via deze link.

Foto: Indy Cox

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Gepubliceerd door Frank van de Ven

Redacteur en verslaggever van Dit Is Helmond

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *