De traditionele jaarlijkse Stamppotdag werd op zondag 16 februari weer georganiseerd. Dat betekende weer lekker eten en genieten in het Jan Vissermuseum en een kijkje nemen in het brandweermuseum.

Het weer was er perfect voor. Stevige wind maar niet koud en genieten van stamppot uit de tijd van vroeger. Bij binnenkomst in het Jan Vissersmuseum werd je verwelkomd door de heerlijke geuren van boerenkool-, zuurkool- en wortelstamp te combineren met spek, gehaktballen in jus of hachee. Alles om van te watertanden. En het was er al aardig druk, tenminste, alle tafels waren ruim bezet. De vrijwilligers liepen druk heen en weer met bestelde koffie en thee en natuurlijk mocht de erwtensoep ook niet ontbreken. Gezellige klanken van bestek op de borden en geroezemoes van de gasten die zich te goed deden aan de lekkernijen.

Tijdens de Stamppotdag kon men ook een kijkje nemen in de bakkerij waar twee bakkers zich in het zweet werkten bij een gloeiend hete oven, waarin de broden lekker lagen te geuren. Op de tafel waren er al heel wat broden klaargelegd voor de verkoop. Er werd uitgebreid verteld over het brood en de methode van het bakken aan de bezoekers die ook merendeels hun beurzen trokken om zo’n heerlijk geurend brood mee naar huis te nemen.

Brandweerwagens van vroeger

Voor de geïnteresseerden was er de mogelijkheid een kijkje te nemen in het museum waar schitterende brandweerwagens stonden geparkeerd. Ook stonden hier en daar de ouderwetse materialen die vroeger gebruikt werden bij het blussen van branden. Oude brandslangen, de brandbluswagen die vroeger werd gebruikt bij de Vlisco. En aan een kapstok aan de muur hingen de uniformen van vroeger netjes opgehangen. Aan de muren toonden de foto’s de geschiedenis van de brandweer van vroeger. Ook hier was het druk met bezoekers die de tijd van weleer hebben mee gemaakt en bewonderend keken hoe het vroeger en hoe het nu ging bij een (uitslaande) brand.
Het was een dag vol nostalgie en als dagje uit was een bezoek aan het Jan Vissersmuseum zeker de moeite waard…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Redacteur - Foto-journalist bij DitisHelmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *