Stand van zaken armoede en schulden in Helmond

Naast de coronacrisis is de gemeente Helmond dit jaar druk bezig geweest op het gebied van armoede en schulden. Niet alleen vonden er ontwikkelingen plaats door de coronacrisis, maar ook zijn er in het algemeen activiteiten geweest. 

De scholen moesten meerdere malen sluiten in de coronacrisis en kwam er verplicht online onderwijs tijdens de eerste corona golf. In de maand maart werd de laptopregeling van Stichting Leergeld uitgebreid voor de gezinnen waar de school niet in een laptop kon voorzien. Ook zijn er 61 laptops verstrekt vanuit de oorspronkelijke laptopregeling. Op 11 mei werd er een hulplijn geldzorgen gestart. Mensen met vragen of zorgen over geld kunnen daar contact mee opnemen. Die geldlijn is inmiddels onderdeel geworden van het frontoffice van de gemeente.

Tussen oktober en november zijn er op diverse locaties binnen de gemeente gratis herbruikbare mondkapjes uitgereikt. Binnen zo’n 2564 huishoudens zijn er 12.000 mondkapjes versterkt. Het restant van de mondkapjes wordt deze maand aan de doelgroep beschikbaar gesteld tijdens de kledingbeurs. Super sociaal heeft inmiddels zo’n 40 noodhulppakketten verstrekt. Zij ontvingen middelen vanuit de gemeente om die pakketten samen te stellen.

Goed armoedebeleid

Het Nibud (Nationaal instituut voor Budgetvoorlichting) heeft een positief resultaat uitgeschreven na een onderzoek aan het begin van het jaar over het beleid van de gemeende op de Helmondse minima. “De gemeente Helmond kent een ruimhartig minimabeleid, zeker voor gezinnen met kinderen (zie RIB 080). De uitwerking van een tweetal aanbevelingen: de regeling werkgerelateerde kosten vervoer en een participatieregeling voor volwassenen vergt meer tijd. Uw raad wordt hier in het voorjaar van 2021 nader over geïnformeerd,” laat het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) in een brief aan de raad weten.

Binnen dat beleid vallen onder andere het kindpakket, de kledingbeurs en Super Sociaal. In 2020 heeft stichting leergeld de uitvoering van het kindpakket voor haar rekening genomen. Bijna 2000 kinderen zijn door de stichting geholpen. De kledingbeurs vindt twee maal per jaar plaats. Tijdens de zomeruitgifte zijn in totaal 4237 kledingstukken uitgegeven. Deze week (14-18 december) vindt de winteruitgifte plaats. Super Sociaal heeft 1800 personen in de supermarkt gehad afgelopen jaar.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Gemeente Helmond afd. Persdesk

Bron: Gemeente Helmond afd. Communicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *