Met de ondertekening van het contract tussen de gemeente Helmond en aannemingsbedrijf BAM Infra Nederland is de aanleg van een nieuwe brug op de Geldropseweg, over het Eindhovens kanaal, een feit. De daadwerkelijke start van de bouw laat nog wel enkele maanden op zich wachten, want er zijn nog verschillende organisatorische horden te nemen.

Omleidingsroute

De firma BAM Infra Nederland, specialist in infrastructurele projecten, heeft uiteindelijk de opdracht voor de bouw van de nieuwe brug op de Geldropseweg in de wacht gesleept. BAM-directeur Alfred Siemes en gemeentesecretaris Erik de Ruiter ondertekenden in Helmond de basisovereenkomst voor de bouw. De bouwtijd gaat zo’n 190 dagen in beslag nemen. Iets wat weggebruikers, die deze route noodzakelijk dagelijks berijden, niet vrolijk zal stemmen. Want gedurende de werkzaamheden geldt een grote omleidingsroute.

Honderd jaar

De huidige brug dateert van 1937 en wordt in zijn totaliteit gesloopt. Hiervoor in de plaats komt een nieuwe constructie, die volgens planning minstens honderd jaar het verkeer moet dragen. Bovendien moet de brug straks geschikt zijn voor verkeer met een aslast van zestig ton. Op dit moment mag het zware vrachtverkeer al sinds lange tijd geen gebruik meer maken van de brug. Het betonnen dek van de brug is al meerdere keren gerepareerd.

Kostenplaatje

De totale kosten van het project bedragen 2,4 miljoen euro. Aan beide zijden van de brug komt een fietspad, dat geschikt is voor gebruik als snelfietspad. Hoe die route van dat snelfietspad precies gaat lopen is nog een vraag waar men zich over moet gaan buigen.

Tekst en foto’s, Henk van Dijk

 

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 8 reacties

 1. Marleen Klaus Reply

  Mijn moeder die in Mierlo geboren is sprak altijd over de “nieuwe” brug, de “oude” brug ligt over de Brugstaat. Nu wordt er weer een nieuwere brug geplaatst.

 2. DitisHelmond John Janssen - Redactie Reply

  Zo blijven we ‘vernieuwen’ Marleen! Het is maar net uit welke tijd je komt en welke benaming je gewend bent. Misschien kunnen we beter spreken over de ‘bestaande brug’.
  Dank voor je reactie Marleen!

 3. Gert H.M. Bouten Reply

  Het werd ook tijd dat deze brug vervangen wordt. Eventuele overlast nemen wij graag op de koop toe.

 4. Henri Reply

  Wel jammer dat tegen de tijd dat deze brug klaar is de gemeente Mierlo de Brugstraat heeft afgesloten voor doorgaand verkeer. Wat wil zeggen dat er zo’n zesduizend voertuigen per dag over de nieuwe brug gaan rijden. Mensen die de afgelopen weken over de Geldropseweg hebben gereden hebben daar al een mooi voorproefje van gehad. Stapvoets rijden van rotonde naar rotonde.

 5. Henri Reply

  Wel jammer dat tegen de tijd dat deze brug klaar is de gemeente Mierlo de Brugstraat heeft afgesloten voor doorgaand verkeer. Wat wil zeggen dat er zo’n zesduizend voertuigen per dag extra over de nieuwe brug gaan rijden. Dan praten we in totaal over een kleine twintigduizend voertuigen per dag!! Mensen die de afgelopen weken over de Geldropseweg hebben gereden hebben daar al een mooi voorproefje van gehad. Stapvoets rijden van rotonde naar rotonde.

 6. Adrie Reply

  Dag henri,

  De korte Brugstraat wordt eenrichtingsverkeer.

  • Henri Reply

   Nou Adrie, dan ben ik mooi voor niets naar een hoorzitting geweest om te protesteren tegen het afsluiten van de Brugstraat??
   De Korte Brugstraat is trouwens gedeeltelijk met twee gescheiden rijbanen tussen de kiezelbrug en de rotonde met de Brandevoortsedreef. Die kan natuurlijk nooit eenrichtingsverkeer worden, dat lijkt me niet heel handig voor het tankstation en Heesmans??

 7. Henri Reply

  Wij hebben de gemeente er met meerdere bewoners op gewezen dat het veel te druk wordt op de rotondes door Mierlo als de Brugstraat ook nog eens wordt afgesloten, met alle gevaren voor fietsers van dien. Helaas is er nu al weer een ongeluk gebeurd en ook nog eens met dodelijke afloop. Maar ga er gerust mee door hoor gemeente, prop er nog maar 6000 voertuigen bij, daar zullen de fietsers en voetgangers bij die rotondes u dankbaar voor zijn??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *