‘Statiegeldsysteem met softcups in Helmond faalt’

Afgelopen carnaval startte de Helmondse horeca met een pilot met duurzame drinkbekers, de zogenaamde ‘softcups’. Het systeem lijkt simpel: je bestelt een drankje en betaalt daarbij een halve munt à 1,75 voor je softcup. Is de beker leeg, dan wissel je deze aan de bar in voor een nieuwe beker. Is de avond teneinde of ben je klaar met drinken, dan krijg je een token. Met deze rode token krijg je er de volgende dag of bij een volgend evenement zoals carnaval, Koningsnacht of Helmond Live weer een nieuwe beker voor terug. Duidelijk. Of niet? Want het systeem lijkt niet helemaal waterdicht.

Tijdens carnaval waren we als lokale omroep druk in de weer om verslag te doen van het feest in de stad. Daarbij keken we vreemd op toen we enkele carnavalsvierders ontdekten die een halsketting van de rode tokens hadden gemaakt. Bij navraag meldde een van deze carnavalsvierders: “Het statiegeldsysteem rondom de softcups heeft wat mij betreft gefaald. Je betaalt voor je beker, levert hem in en krijgt er een rood muntje voor terug. Maar de volgende dag kun je met je muntje dus helemaal niks meer en moet je een nieuwe beker kopen. Schandalig. Ik spaar de muntjes nu maar op en heb er een leuk kunstwerk van gemaakt. Mij zien ze niet meer deze carnaval.”

"Ik heb er maar een mooi kunstwerk van gemaakt"

“Ik heb er maar een mooi kunstwerk van gemaakt”

Niet de bedoeling

Het statiegeldsysteem met de duurzame drinkbekers was juist bedoeld om mensen te stimuleren hun duurzame statiegeldbekers in te leveren voor recycling. Een werkgroep bestaande uit horecaondernemers en evenementenorganisatoren koos er eerder voor om carnaval in Helmond-Centrum hiervoor als pilotevenement aan te wijzen. Daarbij wilde men een systeem met duurzame drinkbekers invoeren, om zo ook het plastic afval tegen te gaan. Een pilot waaraan overigens niet alle horecaondernemers in Helmond deelnamen. “Hier, pak mijn muntjes maar, want je hebt er toch niks meer aan”, aldus een passerende carnavalsvierder. “Dit kan toch niet de bedoeling zijn van het statiegeldsysteem?”

“Je hebt toch niks meer aan die rode muntjes!”

Proef op de som

De Dit is Helmond-crew nam de proef op de som. Met een eerder verkregen rode muntje gingen we naar de bar en bestelden we een drankje. Tot onze verbazing moesten we een nieuwe softcup betalen en werd ons muntje niet geaccepteerd. Vervolgens ontmoetten we verschillende boze Helmondse carnavalsvierders die er helemaal niks van snappen. Eentje gooit zijn beker demonstratief over zijn schouder op straat. “Dan doen we het zo maar!” De straten liggen inmiddels bezaaid met softcups. Het lijkt er dus op dat het statiegeldsysteem in Helmond vooralsnog heeft gefaald.

Reacties

Het is niet helemaal duidelijk wat er precies is misgegaan met het systeem. Is het een kwestie van slechte communicatie of speelt er iets anders? Omdat het voor ons als omroep ook onduidelijk is namen we contact op met de gemeente Helmond en Helmond Marketing. De gemeente heeft beloofd het uit te gaan zoeken, Helmond Marketing was telefonisch niet bereikbaar. Het is dus nog wachten op verlossende antwoorden.

Eindhoven beter geregeld

In Eindhoven kozen de gemeente en de horeca voor een ander systeem, zo hebben we begrepen van diverse carnavalsvierders. En ervoeren enkele Dit is Helmond-medewerkers aan den lijve. In Eindhoven koop je een consumptie in een hardcup, een wegwerpbeker dus. Voor die hardcup betaal je statiegeld. Bij iedere kroeg in de stad kun je de beker vervolgens opnieuw bij laten vullen, tot je er genoeg van hebt. Daarna kun je de cup weer inleveren bij een van de vele inleverpunten in de stad, bijvoorbeeld bij het centraal station. En daar krijg je vervolgens netjes je statiegeld terug.

Creativiteit 

Aangezien de muntjes dus relatief waardeloos bleken te zijn lieten verschillende Helmondse carnavalsvierders er hun creativiteit op los. Zoals een vrouw, die er net als de man op de foto hierboven een halsketting van heeft gemaakt. “Het is carnaval, dus humor hoort erbij. Ik heb de waardeloze stukjes plastic maar hergebruikt en verwerkt tot een collectors item, wat moet je er anders mee. Ik kreeg al meerdere aanvragen binnen om er meer van te gaan maken. Maar goed, ik neem aan dit dit oorspronkelijk niet de bedoeling was van de muntjes en het systeem.”

Lees ook: ‘Niet alle horeca doet mee aan pilot met softcups

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Jason Gerritsen

DitisHelmond medewerker: video-journalist - IT ondersteuning Gepassioneerd, enthousiast, gedreven.

Dit artikel heeft 5 reacties

  1. Twan Reply

    Het is nog erger, kroegbaas kappertje en fransje haalde zelfs de bekers op van de tafels als je even stond te wachten, mooi €1,75 statiegeld per beker opgehaald 👍🏻

  2. Henriëtte verouden Reply

    Zo’n ketting is dan wel duur, je hebt er al vlug 20 nodig voor een leuke ketting, da’s dan 35 euro……… dat kan ik wel andere leuke dingen mee doen. Statiegeld is geld terug krijgen, nu vloeit het in (wiens?) zak.

    • Jansen Reply

      In ieder geval vloeit het niet in de zakken van de horeca ondernemer, want die betalen 1.5x zo veel voor het gebruik van de RPET bekers ( mede door SUP wetgeving en afvalfonds), moeten de bekers apart inzamelen en daarnaast nog een aparte container bestellen om ze af te voeren, zodat ze hoogwaardig gerecycled kunnen worden tot een nieuwe beker..

  3. Anouk Reply

    Fijn zo’n schone straat zonder zooi… 80% minder afval. En vooral je beker zelf vasthouden en niet een hele tafel vol zetten.

    Wij stonden aan een tafel met vrienden, niemand die de beker opruimde. Konden prima de beker gebruiken en kregen muntje voor de volgende dag.

    Iedereen zijn eigen ervaring, denk ik.

    Top carnaval gehad in Helmond.

  4. B Reply

    Het gaat al fout dat niet iedere horeca gelegenheid mee doet, waardoor het voor de mensen niet meer te snappen is. Ook was de communicatie niet duidelijk, waardoor het in de kroegen lang duurde om het systeem aan de mensen uit te leggen. Eventuele oplossing: alle zaken doen mee. Duidelijke communicatie bijvoorbeeld via lichtkarren rondom het uitgaans gebied of.. stuur naar alle adressen in en rond Helmond een brief met voor alle inwonende 1 munt die ze meenemen als ze naar een evenement gaan. En deze daar gebruiken, ben je hem kwijt, dan moet je extra betalen voor een nieuwe..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *