Stichting Genootschap Lucas Gassel houdt Helmondse kunstenaar actueel

De Stichting Genootschap Lucas Gassel neemt het stokje over van Stichting Lucas Gassel. Die was organisator van het Lucas Gasseljaar in 2020 en is nu ontbonden. De initiatiefnemers van het Genootschap vormen tevens het bestuur van de stichting: Ger Jacobs, Wim Raaijmakers, Bert Loerakker, Maartje Vos-Swinkels en Leo de Bruyn. Het Genootschap wil de naam en het werk van Lucas Gassel van Helmont op diverse manieren levend te houden.

Het groots opgezette Lucas Gasseljaar in 2020, ter ere van de 450ste sterfdag van Lucas, leverde een schat aan gegevens op over de Helmondse schilder. Het Genootschap wil deze bewaren en verder uitbreiden. “De herinneringen aan de expositie in Museum Helmond, diverse publicaties, de audiotour door het centrum, de stadswandelingen met aandacht voor Lucas Gassel en het speelse onderwijsprogramma voor de jeugd lieten zien dat Gassel een veelzijdige, interessante kunstenaar is. Een kunstenaar waar Helmond trots op kan zijn”, vindt het Genootschap.

Herinnering levend houden

Met het organiseren van speciale activiteiten wil het Genootschap Lucas Gassel actueel houden in Helmond, maar ook erbuiten.
Ger Jacobs: “Naarmate we meer weten over Lucas en er ook meer kunstwerken van hem gevonden worden, wordt duidelijk hoe interessant en bijzonder hij is. Onlangs nog ontdekte een Utrechtse rechtshistoricus een mooi werk van Gassel in St.Petersburg.”

Archief

Behalve het organiseren van activiteiten wil het Genootschap ook een LG-archief opbouwen. Daarin wordt onder andere het volgende opgenomen: het onderzoek van Ger Jacobs en Hans van de Laarschot voor hun boek over het leven en het werk van Lucas Gassel en het onderzoek van kunsthistorica en gastconservator Anna Koopstra voor de expositie in Museum Helmond, zoals vastgelegd in de tentoonstellingscatalogus.

Vrienden

Belangstellenden kunnen ‘vriend’ worden van het Genootschap. “Hoe meer vrienden, hoe meer mogelijkheden om Lucas Gassel onder de aandacht te houden en ervan te genieten.” Op de website www.lucasgassel.nl is hierover meer informatie te vinden.

De eerste activiteit van het Genootschap is op zaterdagmiddag 16 oktober. In het Burgemeester Geukerspark wordt dan op feestelijke wijze een bronzen borstbeeld van de Helmondse schilder onthuld. En op een woensdagavond dit jaar wil het Genootschap, in samenwerking met Wim Maasakkers, een speciale Gasselavond in Kunstlokaal 42 houden. Centraal daarin staat het ontstaansproces van de bronzen buste, gemaakt door kunstenares Trudie Broos. Haar dochter (filmdocent aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht) en echtgenoot, hebben dit proces ook in een filmdocumentaire vastgelegd. Die wordt getoond en voorzien van commentaar.

Op de website www.lucasgassel.nl kunnen mensen zich daar aanmelden als ‘vriend en zich inschrijven voor digitale nieuwsbrieven. Tijdens de genoemde Gasselavond is dit ook mogelijk.

Prent van de jeugdige Lucas Gassel

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *