Stiphout onderwerp van gesprek bij debat draagvlak energietransitie

Het inspraakmoment tijdens het Dialoog over energietransitie en dilemma’s liep uit op een klein drama. Insprekers werden door tijdsgebrek na 3 minuten afgekapt omdat dat vooraf afgesproken was. Vanwege tijdgebrek werd de eerder afgesproken 5 minuten eerder op de dag teruggebracht naar 3 minuten, in de inspraakmomenten ging het dan ook voornamelijk over het dilemma dat zich afspeelt in Stiphout, maar ook bredere onderwerpen werden aangepakt.

Negen insprekers hadden zich ingeschreven om hun woordje te doen. Door het grote aantal werd de tijd ingekort om het binnen een half uur te houden. Dat werd niet gehaald omdat de raadsleden in discussie gingen met de voorzitter omdat zij vonden dat het schandelijk was dat de insprekers afgekapt werden. Raadsleden gaven aan met “het schaamrood op de kaken” te zitten omdat de situatie uit de hand begon te lopen.

Intentie van de avond

De avond had eigenlijk een heel andere insteek. Het moest namelijk gaan over de energietransitie algemeen en niet alleen de situatie in Stiphout. Wethouder Maas gaf ook aan dat er bij dit onderwerp veel emoties oproept. “De energietransitie levert veel politieke discussies op en emoties bij burgers, dat was ook te merken bij de insprekers.” Het college hoopte uit de avond een gemene deler mee te kunnen nemen om verder te kunnen gaan met de energietransitie. “Wij willen graag horen wat onze raadsleden er van vinden”, zegt wethouder Maas.

In het debat konden de raadsleden wel met elkaar over het hoofdonderwerp in debat gaan. De partijen waren het eens dat het slecht gaat met de natuur. Sommige partijen gaven aan dat Helmond als voorloper in de strijd tegen de opwarming van de aarde moest fungeren, andere partijen vonden juist dat Helmond mee moet gaan met het landelijke en Europese beleid.

Deelname van de burgers

De belangrijkste conclusie van het debat is de participatie met de bewoners. De raadsleden zijn het er over eens dat de bewoners meer betrokken moeten worden bij beslissingen van de gemeenteraad. Het draagvlak onder de burgers moet hoog genoeg zijn om vervolgstappen te kunnen ondernemen in bepaalde plannen.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Liam Toll - Redactie

Liam Toll volgt namens DitisHelmond de Helmondse politiek, schrijft verhalen en houdt interviews voor de nieuwsuitzendingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *