Stoelendans

De behandeling van de Voorjaarsnota deze week in de Helmondse gemeenteraad is over het algemeen een lange en niet al te opwindende zit voor de buitenstaander. Coalitie en oppositie geven hun politieke kijk op de diverse onderwerpen. Daarnaast kunnen politieke partijen zelf plannetjes of voorstellen lanceren in de vorm van moties. Soms levert dat een pareltje op zoals deze keer het geval was en waar je als columnist iets mee kunt. Deze dus met dank aan de raad!

Toekomststoel

GroenLinks kwam met het voorstel om in het nog nieuw te bouwen Huis voor de Stad een Toekomststoel te plaatsen. Het zou gaan om een heuse stoel, waar je op kunt gaan zitten. Dat laatste is echter niet de bedoeling. De stoel moet bewust leeg blijven en staat symbool voor de generatie die nog geboren moeten worden. Zo geef je die als het ware ‘een stem’ binnen ons huidige handelen. Sympathieke gedachte, toch?

Stoelendans deel 1

Dat vond ook raadslid Theo Manders (VVD). Toch bespeurde hij het gevaar van subjectiviteit. Zo vroeg hij zich af waarom er in Het Huis voor de Stad geen plaats ingeruimd kon worden voor een heuse Willem Dreesstoel, om daarmee het behoud van onze sociale zekerheid te eren. Een Zalmstoel zou wellicht ook niet misstaan. Die stoel zou ons dan steeds weer wijzen op het voeren van gezond financieel beleid. Om ons te herinneren aan onze inzet voor de vrijheid van meningsuiting zou een Pim Fortuynstoel absoluut niet misstaan. Toen daar de rolstoel van de fractie Michael Rieter nog bij kwam, was deze stoelendans compleet. Later op de avond zou de raad de poten onder de Toekomststoel vandaan zagen.

Stoelendans deel 2

Met de vorige in gedachten is de link zo gelegd naar de volgende stoelendans, de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. De eerste voortekenen zijn er al: het in en weer uit elkaar schuiven van Helder Helmond, deelname van DENK en wellicht ook de PVV in onze stad. De PVV kon bij de Tweede Kamerverkiezingen dit voorjaar zelfs rekenen op ruim 16% van de Helmondse kiezers. Vergeet daarnaast de landelijke politieke verwikkelingen niet die, hoe dan ook, hun weerslag zullen hebben op de lokale afdelingen. En voilà… de dans om de 37 stoelen in Boscotondo is al begonnen. Ben benieuwd wie bij het stoppen van de verkiezingsmuziek, snel genoeg is geweest om een stoeltje te bemachtigen. En wie beteuterd kijkend achterblijft, omdat ie net te laat was. Ik ben niet de enige, schat ik zo in.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Henk Klarenbeek - Redactie

Henk Klarenbeek Afd. Redactie Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.