Streeknieuws: StiMuli geeft draai aan Addams Family

De meeste mensen kennen de excentrieke en duistere Addams Family van de tv-serie uit de jaren ’70 of de speelfilm uit 2019. Stichting Musical Liefhebbers (StiMuLie) uit Helmond gaf een eigen draai aan de bijzondere familie in een musicalversie van The Addams Family. Het resultaat is dit weekend te zien in Cultuurcentrum Deurne.

 

Spectaculair
Het publiek kan iets bijzonders verwachten, zegt Leonie Aarts, die de rol van Morticia Adams speelt: “Alle registers worden opengetrokken om hier iets spectaculairs van te maken.” Ze is een van de 55 personen die meewerken aan de musical van StiMuLie. “Ik zag de oproep voor de audities en dacht: ja, als je de kans krijgt om het icoon Morticia Addams te spelen, dan moet je die met beide handen aangrijpen. Dus ik heb auditie gedaan en blijkbaar was ik goed genoeg om deze rol op me te nemen.” Productieleider Marcel Strijbosch voegt toe: “Ja, Leonie is een van de talenten die goed paste bij het verhaal, we hebben echt heel erg geboft met deze cast.”

Open audities
De spelers in het stuk zijn door onder meer Strijbosch geselecteerd na een auditieronde. “Wij houden altijd open audities. Iedereen mag zich altijd aanmelden en iedereen krijgt een kans, maar we zien wel regelmatig dezelfde mensen terug”, vertelt Marcel. De voordracht die de spelers moeten doen, is volgens Leonie best pittig: “Dat was zeer uitgebreid. Je moest twee solonummers zingen, waarvan er één uit de voorstelling komt. Er zat ook een stukje toneelspel bij, wat dans en een klein gedeelte koorzang om te horen of je ook in een groep kan zingen.”

Deze keer zijn ze voor The Addams Family met een heel grote groep, maar dat is niet altijd zo. Het aantal spelers varieert per voorstelling, legt Marcel Strijbosch uit: Dat verschilt per productie. De allereerste keer waren we met de cast, ‘creatives’ en orkest met ongeveer 20 personen, maar nu zijn we met 55.”

Vreemde karakters
Ook achter de schermen werken veel mensen aan de musical, bijvoorbeeld om de spelers er ook echt uit te laten zien als de bizarre familieleden. “Gelukkig is een van de speelsters ook grimeur. Dus die heeft een heel team samengesteld dat de grime gaat doen voor al die vreemde karakters”, lacht Marcel.

Hij legt uit dat The Addams Family een soort parodie op is het Amerikaanse gezin, alleen dan met karakters die uit horrorfilms komen. “Dus Morticia is eigenlijk een vampier, haar man Gomez is een Italiaanse gangster en de dochter en zoon zijn psychopaat. Dan heb je nog de bekende grote butler Lurch in de vorm van een zombie, een oma en natuurlijk oom Fester, die vooral héél vreemd is”, zegt Strijbosch.

Chaos
Het verhaal dat het publiek in het Deurnese cultuurcentrum dit weekend gaat zien, begint bij het moment dat de dochter des huizes Wednesday 18 jaar oud is en verliefd wordt op een doodnormale jongen, die een ‘slechte’ invloed op haar blijkt te hebben. Leonie Aarts schiet meteen in haar rol als Morticia Addams: “Mijn dochter is niet meer wat ze was. Ik herkende haar niet meer en daar ben ik het niet mee eens. Mijn man Gomez probeert er nog een draai aan te geven, wat weer voor frictie zorgt tussen mij en mijn echtgenoot. Oom Fester probeert er nog iets moois van te maken om de familie bij elkaar te houden. Dus het is chaos in de familie.”

De productie zelf zal dat zeker niet zijn, zegt Marcel Strijbosch: “Nou, liever niet. Op het toneel mag het een chaos zijn, maar achter de schermen moet het op rolletjes lopen. Dat is wel eens een uitdaging met zo’n grote voorstelling.”

Zwaardgevecht
Aarts en Strijbosch beschrijven de muziek in de musical als ‘bijna revue-achtig’. “Echt showmuziek, waar ook flink op gedanst kan worden”, zegt Leonie. “Dus het is niet alleen zang en toneel wat je ziet. We gaan ook echt met de voetjes van de vloer. Alvast een spoiler: dat gebeurt ook letterlijk! Verder zitten er hele mooie duetten in en dan weer een tango of een zwaardgevecht; het verhaal gaat alle kanten op en de muziek dus ook.”

Het script is geschreven door Rick Elice en Marshall Brickman. De muziek komt van Andrew Lippa. Regie en choreografie zijn in handen van Patricia Wilbert en muzikaal leider is Rob Ritzen. Marcel Strijbosch is productieleider van de musical van StiMuLie.

The Addams Family is te zien in Cultuurcentrum Deurne op zaterdag 24 juni om 20.30 uur en op zondag 25 juni om 14.30 uur. Meer informatie en tickets vind je op www.StiMuLie.nl en op www.ccdeurne.nl.

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *