‘Stripmaker des Vaderlands’ Jan Vriends te gast bij Kunstlokaal42

‘Stripmaker des Vaderlands’ Jan Vriends zal het komende Kunstlokaal42 bezoeken in Lokaal42 op de Helmondse Markt. Op 19 juni staat het Kunstlokaal namelijk in het teken van het beeldverhaal, ook wel de strip, comic of graphic novel genoemd. Helmonder Vriends viert dit jaar zijn 30-jarig jubileum als professioneel stripmaker en zal onder andere zijn nieuwste boek presenteren.

Tijdens deze avond zal Vriends stilstaan bij het tot stand komen van zijn nieuwste boek; De Kosmonaut. Het vierde deel in zijn Janjaap-serie. Deze graphic novel is een ode aan de aarde en wetenschap en krijgt lovende kritieken in binnen- en buitenland. Maar de avond draait niet alleen om zijn nieuwste boek. Ook vertelt hij over de afzonderlijke status van stripmakers in Nederland in het hedendaagse medialandschap en zijn rol daarin als Stripmaker des Vaderlands.

Volgens Vriends zijn strips een geweldig communicatiemiddel voor zowel de jeugd als voor volwassenen. Hij vindt dat er meer werk moet komen voor stripmakers en daar wil hij zich voor inzetten in zijn periode als Stripmaker des Vaderlands. Zo organiseert hij bijvoorbeeld in oktober de Stripmakersdagen in de Cacaofabriek.

Stripmaker des Vaderlands is de Helmonder sinds 1 januari van dit jaar. Het is een functie en eretitel die is te vergelijken met de Dichter des Vaderlands, Filosoof des Vaderlands of Componist des Vaderlands. Jan Vriends verkreeg deze titel op het Stripfestival in Breda vorig jaar. Daar wordt vanaf 2017 iedere drie jaar een ‘Vaderlandse’ stripmaker gekozen om meer aandacht te krijgen voor strips door middel van projecten en activiteiten.

Jan Vriends (Helmond, 1970) is striptekenaar, verteller en muzikant. Hij publiceerde in 1994 zijn eerste betaalde strip in maandblad Webber. Sindsdien is zijn werk te zien in meerdere tijdschriften. Voor Tina maakt hij sinds 2007 de wekelijkse strip over Roos Vink. Voor het album ‘Snotneus (Brugpieper Roos Vink, deel 5) ontving hij juli 2022 de Stripschapprijs voor het beste jeugdalbum van het jaar 2021.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Ivo Mikkers - Redactie

Ivo Mikkers Redactie ondersteuning DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *