Vierdejaars  studenten van de afdeling restauratie decoratie, van Sint Lucas uit Boxtel, hebben in de Lambertuskerk hun eindexamenproject afgesloten door middel van het herstellen van de muurschilderingen om beide biechtstoelen.

Vooraf

Vooraf doen de studenten een uitgebreid onderzoek om uit te zoeken welke materialen geschikt zijn voor het schoonmaken van de schilderingen, welke materialen zijn er gebruikt bij het aanbrengen van de afbeeldingen en welke materialen gaan ze gebruiken voor het herstellen en aanbrengen van de ontbrekende elementen.

Plan van aanpak

Ook  maken de studenten daarbij een plan van aanpak, wat zij voorleggen aan de eindexamencommissie en aan de opdrachtgever.  Dit wordt uitgebreid besproken en beoordeeld, hierna wordt gestart met de uitvoering.  Dit hele project wat dan volgt duurt 6 weken waarna de beoordeling plaats vind.

Eindpresentatie en oplevering

De studenten presenteren dan hun werkstuk aan de examencommissie bestaande uit Pastoor E. Seidel en Frans van de Leur namens de parochie, de heer Henk Toonen als rijks gecommitteerde en de docenten Joep Dirckx en Henk van Goch namens Sint Lucas.

Op vrijdagmiddag  27 november heeft die beoordeling plaats gevonden. De studenten leggen aan voornoemde personen uit , wat ze hebben gegaan en hoe en waarom ze het zo hebben gedaan. Uiteindelijk hebben ze op hun niveau, een prestatie van formaat geleverd. Toen dan ook alle plichtplegingen waren gedaan en de examencommissie had ingestemd met het bereikte resultaat, kon een toast worden uitgebracht en  deze grote klus op feestelijke wijze worden afgesloten, Chapeau.

Als u in de gelegenheid bent om een keer in de kerk, naar deze mooie gerestaureerde wandschilderingen te komen kijken, zal het u verbazen.

Voor het volgend jaar zijn er al plannen gemaakt voor het voortzetten van deze bijzondere samenwerking.

Tekst, Frans vd Leur

Foto’s , Henk van Dijk

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van DitisHelmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont

Dit artikel heeft 3 reacties

 1. Avatar
  j.h.w van stiphout Reply

  hallo Henk,

  weer prachtige foto’s van onze st. Lambertuskerk te Helmond, en door de studenten wordt deze elk jaar weer een deel in de oude luister hersteld, ik ga zeker eens kijken naar het resultaat.

  p.s Henk met welk merk fotocamera maak je kleurrijke en scherpe foto’s ?

 2. Avatar
  theo Reply

  Weer een prachtig overzicht Henk. Goed dat de kerk en haar interieur er weer mooi uitziet en mooi dat de studenten het vak op deze manier onder de knie krijgen.

 3. Avatar
  Gert H.M. Bouten Reply

  Wat is dit weer een prachtige fotorapportage/impressie van Henk. Veel dank hiervoor.
  Als Helmonder ben ik best trots op deze weer in oude luister herstelde/opgeknapte kunstschatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *