Subsidie voor meer ‘BOSSEN’ op basisscholen

De gemeente Helmond verstrekt een subsidie van €168.000 voor het creëren van BOSsen en het geven van meer leesondersteuning op diverse Helmondse basisscholen. Bibliotheek Helmond-Peel diende hiervoor een subsidieaanvraag in. Dit om taalachterstanden bij kinderen nog meer aan te pakken.

De gemeente wil nóg meer in gaan zetten op het voorkomen van problemen bij kinderen uit een achterstandspositie. Dat staat ook  beschreven in het Ambitieakkoord 2022-2026. Daarbij helpt de komst van een bibliotheek op iedere Helmondse school, om zo (taal)achterstanden van kinderen tegen te gaan. Hiervoor stelt de gemeente nu een subsidie van €168.000 beschikbaar.

BOS

De zogenoemde BOS, Bibliotheek op School, is sinds jaren een groot succes. BOSsen schoten als paddenstoelen uit de grond, nadat Bibliotheek Helmond-Peel flink moest gaan bezuinigen. Alle nevenlocaties moesten indertijd opgeheven worden. Veel Helmondse basisscholen sloten zich daarna aan bij het plan om zelf een bibliotheek op school te faciliteren. Vrijwilligers van school bemensen het BOS onder en na schooltijd. Daardoor zitten leerlingen veel dichter bij de leesbron. De collectie is afkomstig van Bibliotheek Helmond-Peel en wordt regelmatig aangevuld en opgeschoond. Ook het gebruikte uitleensysteem is hetzelfde als dat op de hoofdlocatie aan de Watermolenwal.

Nog zes!

Op zes Helmondse basisscholen ontbreekt zo’n bibliotheek momenteel nog. Hierbij gaat het om Zuiderbos, IKC Trudo, BBS De Vuurvogel, Taalbrug Junior, Montessorischool Helmond en KC Wilhelmina. Daarom stelde Bibliotheek Helmond-Peel samen met deze scholen een plan op voor de realisatie van bibliotheken en/of abonnementen. Daarvoor diende de Bibliotheek een subsidieaanvraag in van €168.000. Afgelopen maandag besloot de gemeente deze subsidie te verlenen.

Combinatie met abonnement

Vijf van de zes scholen kiezen voor een structurele samenwerking met de Bibliotheek. Dat kan door middel van een abonnement. Drie van de vijf scholen – Zuiderbos, IKC Trudo en BBS De Vuurvogel – combineren dit met een fysieke Bibliotheek op School. Zij nemen hiervoor een zogenaamd gouden of zilveren abonnement af.

Bronzen abonnement

Taalbrug Junior en KC Wilhelmina willen geen fysieke bibliotheek in de school. Liever kiezen zij voor een bronzen abonnement. Taalbrug Junior koos hiervoor vanwege het kleine aantal leerlingen. Hier gaat de bibliotheek werken met twee wisselcollecties per jaar. Maar wel in combinatie met punten die in de onderwijsshop ingezet kunnen worden.

Weinig ruimte

KC Wilhelmina staat dicht bij de hoofdlocatie van de bibliotheek. Daardoor zijn de kinderen van deze school al gemakkelijk te bereiken en te motiveren. Bovendien heeft de school weinig ruimte voor een bibliotheek op school. Wel wil de school meer uit de samenwerking halen. Daarom kiest men voor een bronzen abonnement. Want met deze punten kunnen zij expertise inkopen en themacollecties en leskisten lenen.

Losse dienstverlening

Montessorischool Helmond blijft gebruik maken van losse dienstverlening tegen kostprijs. Hier komt dus geen fysieke bibliotheek in de school. Ook haakt de school niet in op een bronzen abonnement.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *