Summa Automotive opent TruckAcademy 2.0 in Helmond

Summa Automotive heeft op de Automotive Campus in Helmond, de truckwerkplaats van de toekomst ingericht: de TruckAcademy 2.0. ‘De garage van de toekomst is een cleanroom vol computerapparatuur’, zegt teamleider Rick van der Velden. ‘Niet de steeksleutel, maar een laptop is het belangrijkste instrument in de werkplaats.’

Summa Automotive, alle (truck) dealerbedrijven in Zuidoost-Brabant en Limburg en branchevereniging BOVAG hebben samen de TruckAcademy 2.0 vormgegeven. Ze tekenen op 20 oktober een overeenkomst, waarin de nauwe samenwerking, die ook nog een reeks andere punten beslaat, is vastgelegd. Zo geven de dealeredrijven studenten een baan.

‘Net als bij personenauto’s gaat de ontwikkeling van bedrijfsauto’s met een duizelingwekkende snelheid’, zegt Van der Velden. ‘Vrachtauto’s en bussen op diesel worden ook steeds meer geweerd uit stadscentra. Elektrificatie en waterstof is de toekomst. Het oude imago van de branche, van een smeerput, oliefilters en vieze handen, toch echt achterhaald. Door de samenwerking met het bedrijfsleven zorgen we ervoor dat het personeel van de toekomst niet alleen op de hoogte van is van huidige, maar ook toekomstige techniek.’

Steun uit Zuidoost-Nederland

Bij het opleiden van de autotechnici van de toekomst, inclusief TruckAcademy 2.0, werkt Summa Automotive nauw samen met Bovag en alle dealerbedrijven van bedrijfsauto’s in Zuidoost-Brabant en Limburg. De 19 bedrijven hebben samen 46 vestigingen in Zuidoost-Nederland. Er is afgesproken dat samen de instroom van nieuwe medewerkers wordt vergroot. De studenten krijgen naast het curriculum, de kans buiten de opleiding kennis op te doen. Ook wordt er samen gewerkt aan een lesprogramma dat nauw aansluit bij de praktijk. En de bedrijven bieden de student werkgarantie.

‘We versterken elkaar met deze afspraken’, zegt John Pelders van IVECO Schouten in Veghel. ‘Vroeger was de analyse van problemen eenvoudig. Als de uitlaat rookt is het goed. Daar kwam vaak puzzelwerk bij kijken. Onze monteur zijn echter geen sleutelaars meer. Het zijn vakmensen die met tablet of laptop problemen aan bedrijfswagens oplossen. Wij zijn heel blij dat we met onderwijs en de hele branche in de regio deze stap voorwaarts zetten.”

Ook directeur Arno Roebbers van NEBIM benadrukt dat de branche flink in ontwikkeling is. “De transitie naar zero-emissie gaat snel, maar onderschat onze huidige dieseltrucks niet. Met de huidige emissienormen zijn ze schoner dan menig personenauto. Ze zijn volledig connected en voorzien van de modernste elektronische veiligheidssystemen. We zien derhalve ook het profiel van onze technici veranderen.” Hij noemt het jammer dat bedrijfsauto’s soms in de media worden weggezet als ‘vies en vuil’. “Het enige wat hiermee bereikt wordt is dat minder jongeren voor techniek kiezen, terwijl dit zo’n mooi beroep is.”

Foto: Bert Jansen

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.