Team Summa College Nederlands Kampioen Waterstofrace

Een team van Summa Automotive & Smart Mobility uit Helmond is vrijdag 13 mei in Groningen Nederlands Kampioen Waterstofchallenge geworden. Daarmee heeft het team van zes mbo-studenten een ticket in de wacht gesleept voor het Wereld Kampioenschap.

Summa Automotive, met vestigingen in Helmond, Eindhoven en Boxtel, kwalificeerde zich tijdens de Zuid-Nederlandse voorronde in eigen huis (Helmond), met drie teams voor de landelijke finale in Groningen. Team Summa Racing 3 won het NK door in zes uur tijd 881 rondes met een waterstof auto af te leggen. De nummer 2, van het Alfa College die een thuiswedstrijd speelde, behaalde de eindstreep na 831 rondjes. Een ander team van dezelfde mbo-instelling veroverde zilver met welgeteld een ronde minder.

Het team van Summa Automotive reageerde uitzinnig op het resultaat. “Het kampioenschap is een beloning voor hard werken door onze studenten”, zegt docent Ronald van Oorschot. “Het is een mooie prestatie. Bijzonder detail: de raceauto is maar liefst zes uur door welgeteld één piloot bestuurd: Tom Engelen.” Normaal wisselen de piloten elkaar om de zoveel tijd af.

De andere twee teams van het Summa College scoorden ook in de top: Summa Racing 2 was goed voor een vierde plaats met 790 rondjes, terwijl Summa Racing 1 met 790 rondjes goed was voor een vijfde plaats. De deelnemers van het Summa College reageerden na afloop uitgelaten op de goede resultaten.

Speels

Het NK Waterstofchallenge wordt sinds 2016 in Nederland gehouden. Het evenement is opgezet om mbo-studenten Automotive op een speelse manier kennis te laten maken met alternatieve brandstoffen als waterstof. Aan de wedstrijd gaat een lesperiode vooraf, waarin onder meer duurzaamheid, klimaat en efficiency van auto’s voorop staat.

Studenten nemen aan de wedstrijd deel met radiografisch bestuurbare race-auto’s (schaalmodellen), die op waterstof rijden. Tijdens de wedstrijd moeten de racewagens net als bij Formule 1 regelmatig een pitstop maken om banden te verwisselen of brandstof (waterstof, red.) te tanken.

Wereld Kampioenschap
De nummers 1 en 2 van het NK Waterstof Challenge doen op 4 juni mee aan het Wereld Kampioenschap in zaal de Bonte Wever in Assen. Tijdens die wedstrijd strijden enkele tientallen teams uit de hele wereld voor een plaats op het erepodium.

De winnaars. Foto: via Summa Automotive & Smart Mobility

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.