Technototem Vakcollege krijgt een nieuwe locatie

De Technototem die tot de verbouwing aan de gevel hing van het Vakcollege krijgt een nieuwe bestemming. Dat maakte de gemeente bekend naar aanleiding van vragen van Helmond Aktief. Bij de verbouwing werd het kunstwerk naar de gemeentewerf gebracht en nu krijgt het dus een nieuwe plek.

De partij wilde graag weten of bij de verwijdering van het kunstwerk overleg was gepleegd met de kunstenaar Frans Jacobs. Het college van Burgemeester en Wethouders liet weten dat dat helaas niet meer kon. De kunstenaar is namelijk in 1985 overleden. De gemeente heeft ook geen nazaten van de kunstenaar kunnen vinden om mee te praten over het initiatief. “De kunstenaar is overleden en wij hebben geen nazaten kunnen achterhalen die benaderd kunnen worden voor een mogelijk initiatief tot herplaatsing. Wij gaan zelf op zoek naar een geschikte plek voor de Technototem”, schrijft het college in de beantwoording.

Zichtbare locatie

De gemeente wil het kunstwerk nu gaan terugplaatsen op een zichtbare locatie in Helmond. “Gezien de grootte van het beeld (8 meter hoog en 2 meter breed) is het niet zomaar voor elke locatie geschikt. We zoeken naar een
goed zichtbare locatie, bij voorkeur met een relatie met techniek. Er zijn diverse locaties onderzocht zoals de nieuwe onderwijslocatie op de Automotive Campus en het gebouw van Stadshobbycentrum Het Baken. Deze zijn om uiteenlopende redenen afgevallen”, schrijft het college.

Ook is er gekeken naar een eventuele vrijstaande plaatsing, maar die mogelijkheid viel door het ontwerp van het kunstwerk af. “De Technototem is echter ontworpen als gevelkunstwerk; losstaande plaatsing doet het geen recht. Bovendien zijn daar hoge kosten mee gemoeid omdat er maatregelen moeten worden genomen om het stevig neer te zetten. Nu een locatie die een relatie heeft met techniek lastig blijkt, bekijken we op dit moment een locatie met een hoge gevel. We zijn met de eigenaar in overleg en hopen hier binnenkort uitsluitsel over te kunnen geven.”

Andere kunstwerken

Helmond Aktief vroeg zich ook af of er eventueel nog andere kunstwerken in het gemeentwerf liggen die in aanmerking zouden kunnen komen voor een herplaatsing dan wel verplaatsing. “Tot voor kort lag een aantal kunstwerken in het depot van de gemeentewerf opgeslagen. Meestal liggen die er tijdelijk omdat ze hersteld moeten worden of omdat ze vanwege bouwontwikkelingen op een locatie tijdelijk in de opslag gaan”, zegt het ccollege van Burgemeester en Wethouders.

Er zijn ook al meerdere kunstwerken teruggeplaatst. “Dit laatste (opslag vanwege bouwontwikkelingen) was het geval bij twee kunstwerken op de Noord- en Zuid Koninginnewal. Deze zijn vorige maand teruggeplaatst. Twee beelden van de Helmondse beeldhouwer Wim Lemmen stonden al langere tijd op de werf. Deze zijn inmiddels geplaatst in het plantsoen aan het Ameidepark. Verder is nog in opslag een kunstwerk van het Combicentrum aan de Mierloseweg. Deze krijgt binnenkort een nieuwe sokkel en wordt weer teruggeplaatst.”

 

Foto: Vakcollege Helmond

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Liam Toll - Redactie

Liam Toll volgt namens DitisHelmond de Helmondse politiek, schrijft verhalen en houdt interviews voor de nieuwsuitzendingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *