Striptekenaar worden is voor veel kinderen een droombaan. Om hen op weg te helpen, was er afgelopen dinsdag bij bibliotheek Helmond-Peel een workshop striptekenen te volgen. Tijdens deze cursus leerden de deelnemers van Jelko Arts hoe ze een stoere superheld of grappig cartoonpoppetje op papier zetten. De belangrijkste tip die deze dag voorbijkwam, was om nooit op te geven: “Stop niet met tekenen. En blijf gewoon doen wat je leuk vindt.”

Arts is professioneel tekenaar van beroep. Een baan die hij zelf gecreëerd heeft, want hij leerde zichzelf tekenen. Hoewel hij erover nadacht om naar de kunstopleiding te gaan, koos hij “voor zekerheid”. En besloot hij om toch maar Nederlands te bestuderen. Maar tijdens zijn studie bleef Arts tekenen en schreef hij zich in bij de Kamer Van Koophandel. En met succes. Want hij verdient zijn brood nu als illustrator, striptekenaar en als verzorger van workshops.

Arts tekent sinds kort ook stripverhalen. Bijvoorbeeld over bijen en een cowboy zonder paard: “Ik vind het erg lastig om paarden te tekenen. Dus dit leek me een goede oplossing. Strips zijn mijn passie. Vroeger wilde ik altijd voor de Donald Duck tekenen. Maar iemand adviseerde me toen om dat juist niet te doen. Omdat je dan met allerlei regeltjes te maken krijgt. Disney houdt namelijk streng toezicht op de manier waarop al hun personages getekend worden. Je kunt beter voor jezelf tekenen.”

Workshop Striptekenen
Naast het tekenen van reclamemateriaal geeft Arts ook tekenles: “Het streven is om een keer in de twee weken een workshop te verzorgen voor kinderen. De bibliotheek stimuleert het onder de aandacht brengen van kunst en cultuur. En daar horen strips zeker bij.”

Ongeveer 25 kinderen en twee volwassen kwamen op de workshop Striptekenen af. Arts gaf hen handige tips waarmee het tekenen van een superheld of cartoonfiguur ineens een stuk eenvoudiger wordt. Door bijvoorbeeld een simpel streepje te zetten, creëer je een ‘actie- of hulplijn’. En met die lijn kun je de contouren en vormen van je personage uittekenen.

Superstil en geconcentreerd
Arts’ uitleg leverde direct resultaat op. Want binnen no-time verdween dat hagelwitte vel en kwam er een A4 vol stripfiguren tevoorschijn. In de workshop besteedde hij aandacht aan het uitbeelden van emoties, diepte en lichaamstaal. De laatste opdracht was het tekenen van een stripverhaal.

Voorovergebogen over het papier en met de tong uit de mond gingen de kinderen in opperste concentratie aan het werk. En na afloop werd Arts overspoeld met ideeën van ‘zijn’ klas. “Ik ben onder de indruk. Toen ik zag hoeveel kinderen er binnenkwamen, dacht ik eerlijk gezegd nooit dat dit zou lukken. Maar jullie waren superstil en heel geconcentreerd”, zegt Arts. “Zijn jullie ook zo rustig op school?”

Hamvraag
Het blijft even stil, maar dan volgt een harde, maar eenzame “Nee!” Gelach. “O, dat is wel eerlijk”, zegt Arts met een lach. Voordat de kinderen vertrekken, geeft de tekenaar een tip mee: blijf tekenen. “Tijdens de middelbare school ben ik een tijdje gestopt. En dat was het stomste dat ik ooit deed. Dus geef niet op en blijf gewoon doen wat je leuk vindt.”

Na de workshop komen de kinderen laten zien wat ze maakten. “Een verhaal over een meisje. Ze gaat dood? Oké.” De resultaten zijn even creatief als verrassend. “O, dus hij knalt zo het zwembad in? Nice!” Natuurlijk is na afloop van de workshop de hamvraag of er nieuw striptalent rondloopt in Helmond. “Zeker wel!”, zegt Arts.

Vrije stijl
Arts bewondert de creativiteit van de deelnemers: “Wat mooi om te zien is, is dat kinderen die nog niet naar de middelbare school gaan een eigen manier van tekenen hebben. Hun talent mag er nog gewoon zijn. Bovendien hebben ze allemaal een vrije stijl en definitie van wat mooi is. Als ik nu vraag wie goed kan tekenen, steekt iedereen zijn vinger op. Maar dat verandert als kinderen naar de middelbare school gaan. En bepaalde opvattingen krijgen over wat mooi is en wat niet. Als ik in een brugklas vraag wie mooi kan tekenen, hoor ik vaak maar één naam voorbijkomen. Dat is jammer.”

Nu is het een kwestie van wachten voordat de nieuwe lichting Helmondse tekenaars van zich laat horen.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Frank van de Ven

Redacteur en verslaggever van Dit Is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *