Analyse: ‘Teleurstelling volgt op euforie bij Helder Helmond’

Arnold Otten werkte mee aan het verkiezingsprogramma BuitensHuis van DitisHelmond. Na de verkiezingsavond van woensdagavond maakte hij de volgende analyse:

“Er is eigenlijk maar een reden waarom de Helmondse coalitie niet meteen door kan gaan: het geweldige resultaat van Helder Helmond. Helder Helmond werd terecht beloond voor de continue zichtbaarheid in de stad. Als enige partij slaagt deze lokale partij erin om ook buiten verkiezingstijd contact met de inwoners te houden. Het resultaat, vijf zetels, is meer dan verdiend. Logisch ook dat lijsttrekker Louis van der Werf nu het idee heeft dat HH een rol krijg in het gemeentebestuur.

De kans dat dat gaat gebeuren lijkt mij echter heel klein. De huidige coalitie van GroenLinks, VVD, SP, Lokaal Sterk en D66 heeft nog steeds een forse meerderheid. GroenLinks wil niets liever dan de vier jaar geleden ingezette lijn continueren. De partij zal willen oogsten, bijvoorbeeld als het gaat om het autoluwe centrum en de energietransitie. De bijna net zo grote VVD heeft wel wat te eisen, maar weet aan de andere kant ook dat de partij bij te veel weerstand ingeruild kan worden voor Helder Helmond. GroenLinks kán die kaart spelen, maar de VVD weet aan de andere kant ook wel dat dat slechts onderdeel van het politieke spel zal zijn.

Helder Helmond ging deze verkiezingen in met het doel om ‘te veranderen’. Het moest anders in Helmond. Vooral op het gebied van het klimaatbeleid staan HH en GroenLinks tegenover elkaar. Waar HH wil veranderen, wil GroenLinks, de grootste partij en daarmee aan zet bij de onderhandelingen, doorgaan op de ingeslagen weg. Met de huidige partijen en waarschijnlijk ook met het grootste deel van de huidige wethouders. Voor de continuïteit van beleid is dat een goede zaak. GroenLinks zal het gesprek met Helder Helmond wel aangaan, lijkt me. Dat het tot een samenwerking komt, kan ik me niet voorstellen. Voor Helder Helmond betekent het een grote teleurstelling die volgt op de euforie van een geweldige uitslag. Dat is zuur, maar ook het gevolg van een gekozen strategie.”

Arnold Otten tijdens het grote Helmondse verkiezingsdebat samen met burgemeester Blanksma (Foto: Henk van Dijk)

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Dit artikel heeft 3 reacties

 1. Henk Jansen Reply

  Volgens mij is de teleurstelling voor de kiezer
  Wanneer werkelijk de huidige coalitie doorgaat komt er een nog grotere deuk in het vertrouwen van de kiezer.

  Henk

 2. Louis van de Werff Reply

  Allereerst wordt mijn naam fout gespeld, dat gebeurd vaker. Het is Louis van de Werff. Oppositie voeren doe je door scherp te zijn en (over)duidelijk je punt te maken. Met slap oppositie voeren houd je jezelf en anderen niet scherp. De schrijver van dit artikel verdeelt de huid van de beer voordat ie geschoten is.
  De onderhandelingen zijn nog niet begonnen en wij zijn nog steeds blij ook op een goede afloop. We zien met vol vertrouwen de toekomst tegemoet en wensen de grootste partij GL veel succes bij de informatie en formatie.

 3. Louis Reply

  In het vorige bericht moet gebeurd natuurlijk gebeurt zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *