Tentoonstelling ‘Werkplaats Lucas Gassel’ in Museum Helmond

De tentoonstelling ‘De werkplaats van Lucas Gassel’ is vanaf 8 december 2020 tot en met 31 oktober 2021 te zien in Kasteel Helmond. De werkplaats van Lucas was in de grote overzichtstentoonstelling Lucas Gassel, meester van het landschap te zien in Kunsthal Helmond. Een belangrijk onderdeel van het scholenproject Lucas Gassel, een echte meester! Door de sluiting van het museum als gevolg van Covid-19 maatregelen, konden scholieren niet meer deelnemen aan het project. De tentoonstelling is niet alleen voor schoolgroepen interessant, maar ook voor families en gezinnen met kinderen vanaf 8 jaar.

In Gassel zijn tijd was het vanzelfsprekend dat een kunstenaar zijn werken produceerde in een werkplaats. Deze kon klein of groot zijn en bestaan uit leerlingen, assistenten en tijdelijke krachten. Over de samenstelling van Gassels werkplaats en over wat voor soort schilderijen er werden geproduceerd is niets bekend. In de tentoonstelling laat het museum niet alleen zien hoe men in Gassels tijd te werk ging en met welke materialen, maar ze lichten ook het leven van Lucas Gassel toe. Bovendien kunnen bezoekers het prachtige werk van Lucas zien dat het museum heeft aangekocht: Het offer van Abraham dat getuigt van het vertel- en schildertalent van deze zestiende-eeuwse Helmondse meester.

Lucas en het kasteel 

Wat is de link tussen Lucas en het Kasteel van Helmond? Lucas Gassel staat in de 16e eeuw bekend als ‘Lucas Gasselo Helmontano’ Toch woont hij er alleen in zijn jeugd. De familienaam Gassel (soms Van Gassel) komt al rond 1340 in Helmond voor. Helmond met zijn kasteel maakt dan deel uit van het Hertogdom Brabant.

Schoolproject: Lucas Gassel, een echte meester!

In de tentoonstelling is ook aandacht voor het scholenproject Lucas Gassel, een echte meester! voor leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs. Op school luisteren ze naar de verhalen over vier schilderijen van Lucas Gassel of die aan hem zijn toegeschreven. In de werkplaats onderzoeken de leerlingen deze schilderijen. Ze voeren vier meesterproeven uit, zoals de schilderleerlingen in de tijd van Lucas Gassel. Terug op school maken de leerlingen hun meesterstuk, zodat zij zich Meesterschilder mogen noemen.

Voor meer informatie klik hier:

https://www.museumhelmond.nl/

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie DitisHelmond Fee Roelofsen

Fee Roelofsen Stagiaire redactie DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *