Thema derde fotofestival Goeikes ‘Achter de Schermen’

Na Helmonders in Beeld en Het Jaar van Lucas Gassel trapt Goeikes vandaag, donderdag 16 december haar derde fotofestival af. Het thema voor deze editie is ‘Achter de Schermen’. De foto’s zijn in het voorjaar van 2023 te zien in het centrum van Helmond. Maar voor die foto’s er zijn, zoekt de organisatie eerst fotografen die met het thema aan de slag willen.

Met het thema Achter de Schermen wil Stichting Goeikes dat laten zien wat normaal gesproken voor de meesten verborgen blijft. Hoe gaat het er nu echt aan toe op de IC? Wat gebeurt er in de keuken van een restaurant? Maar ook: hoe ziet de binnenkant van een TV eruit? En wat gebeurt er toch achter die dranghekken? Tijdens het fotofestival (met bijbehorend fotoboek) worden ruim twintig series getoond waarin diverse fotografen op geheel eigen wijze invulling geven aan het thema.

Fotografen gezocht

Goeikes gelooft dat fotografie niet alleen voor professionals en kunstenaars is, maar dat iederéén een boeiende foto kan maken. Daarom zoekt die organisatie in eerste instantie tien fotografen die tijdens een coachingstraject in 2022 tot een spannende fotoserie komen. Het traject wordt begeleid door Bram Verhees (docent en fotograaf) en Tahné Kleijn (fotograaf en oprichter/voorzitter van Stichting Goeikes).

Fotografen van elk niveau kunnen zich kosteloos aanmelden https://goeikes.nl/ met hun idee voor een ‘Achter de Schermen’- serie. Aanmelden kan tot en met 28 januari waarna een jury de fotografen uitkiezen. Naast het coachingstraject lopen er ook trajecten met fotografiestudenten en bijzondere doelgroepen: daarover wordt later meer bekend gemaakt.

Stichting Goeikes

Stichting Goeikes kwam voor het eerst naar buiten in 2018 met het fotoboek Goeikes – Helmonders in Beeld. Voor dat project brachten 13 fotografen op hun eigen manier een Helmondse wijk in beeld. De foto’s waren 6 weken lang te zien op het veld van het huidige Burgemeester Geurkenspark. Tijdens Het Jaar van Lucas Gassel (2020) lag de focus meer op de expositie en minder op het boek. Zo wist de stichting zelfs in coronatijd op een veilige manier een goed bezocht evenement te organiseren in de buitenlucht. Daarnaast werden de foto’s niet meer alleen in Helmond gemaakt.
De derde editie in 2023, die nog grootser van opzet zal zijn, behoudt die focus op een expositie in de buitenlucht. Zo worden de foto’s zichtbaar voor iedereen: ook voor mensen die doorgaans niet naar musea gaan.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *