‘Later wil ik naar het conservatorium!’ Dat schreef de destijds 11-jarige Thijn Mariman in zijn motivatie voor de auditie van de talentstroom van Kunstkwartier. Sindsdien heeft hij zich als talent ieder jaar opnieuw bewezen. Thijn wílde spelen,  véél spelen. Ieder podium beklimmen om meters te maken. Om te groeien als muzikant en als trombonist in het bijzonder. Het D-examen van Thijn afgelopen zondag in de Bethlehemkerk in Helmond in  het kader van de Lambertusconcerten, vormde een waardig slotakkoord van zijn periode als cursist bij Kunstkwartier.

Thijns  examen had zich ook  in een knus lokaal van Kunstkwartier af kunnen spelen met een kundige en toegewijde commissie. Bij een D-examen van Kunstkwartier wordt  echter meer gevraagd. Dat Thijn zijn toonladders en etudes  kan spelen is bekend.  Maar zou hij ook een volwaardig concert kunnen verzorgen, met repertoire- stukken op niveau?

Die vraag kon op die zondag in de Bethlehemkerk met een volmondig ‘ja’ beantwoord worden. Samen met ‘zijn’ Helmond Muziek Corps en het Young Trombone Consort musiceerde Thijn op hoog niveau. Absoluut hoogtepunt was zijn uitvoering van het T-bone concerto van Johan de Meij.
Met flair, een spelvreugde die er vanaf spatte, een prachtige toon in alle registers en een volwassen muzikaliteit liet de toch pas  17-jarige Thijn iedereen proeven van de muzikale  vertaling van de medium en well-done versie van de T-bone. De examencommissie van Kunstkwartier beloonde zijn examen terecht met het predicaat Cum Laude.

In zijn dankwoord ruimde hij plaats in voor zijn docent Marion van Eijk van Kunstkwartier. Marion zag zo’n 10 jaar geleden zijn talent en heeft er alles aan gedaan om dat talent te laten groeien en bloeien. Thijn vervolgt zijn studie  bij Mark Boonstra op de Young Musicians Academy van het conservatorium van Tilburg.

‘Later wil ik naar het conservatorium’. Thijn heeft het waargemaakt.

Tekst: Peter Lammers 

Foto’s: Claudette de Haas

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *