Ze staan er al een paar weken. Tijdelijke camera’s op de provinciale weg N279, tussen Den Bosch en Asten. Geen snelheidscamera’s, maar speciale camera’s die ongevallen registreren.

Hoe sneller een ongeval gemeld wordt, hoe sneller de weg weer vrijgemaakt kan worden. Daarom wordt er op de N279 een test gedaan om ongevallen vast te stellen op basis van locatiegegevens uit navigatiesystemen en smartphones. SmartRoads heet het systeem, dat puur via data (en niet bijvoorbeeld via een 112-melding) bepaalt of er een ongeluk is gebeurd.

Controlecamera’s

De camera’s worden geplaatst om de melding van SmartRoads te controleren; of dus de juiste plaats van het ongeval door de data wordt aangegeven. Er komen voor de test tijdelijke camera’s op de N279, ter hoogte van de aansluiting met de A2 (bij Den Bosch), de aansluiting met de A50 (bij Veghel) en de aansluiting met de N615 op de rotonde (richting Helmond).

Filevermindering en verkeersveiligheid

Een succesvolle werking van het algoritme kan in de toekomst bijdragen aan de filevermindering. Weginspecteurs, bergers en hulpdiensten zijn sneller ter plekke omdat de ongevallen sneller worden vastgesteld. Een weg wordt eerder vrijgemaakt, er is minder vertraging voor het overige verkeer en er komen sneller alternatieve routeadviezen beschikbaar. Daarnaast draagt het project bij aan een betere verkeersveiligheid. De kans op kop-staartbotsingen neemt af omdat de ongevalslocaties sneller beveiligd kunnen worden. Tot slot is er winst voor het milieu, omdat minder files zorgen voor minder CO2-uitstoot.

Test van drie maanden

De test loopt van begin september tot eind november. SmartRoads is een project van Scenwise en Bureau Onderweg, met ondersteuning van het mobiliteitsprogramma Smartwayz.nl en de Provincie Noord-Brabant.

Foto: De tijdelijke camera’s op de N279 zijn onlangs geplaatst. Ze lijken op de camera op de archieffoto.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *