‘Tijdens de kermis zijn compromissen in gebruik ruimte onvermijdelijk’

“De openbare ruimte in de binnenstad is beperkt en heeft veel gebruikers. Tijdens de kermis bijvoorbeeld, zijn compromissen in het gebruik van de ruimte dan ook onvermijdelijk. Daarbij wegen we de belangen van alle gebruikers af”, antwoorden burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen van de fractie Forum voor Democratie. Van zowel winkeliers als horeca-uitbaters zou deze fractie hebben vernomen dat de opstelling van de kermisattracties in het voorjaar, tot minder inkomsten heeft geleid.

Volgens Forum voor Democratie zouden winkelpanden niet meer te zien zijn, door de opstelling van de kermisattracties. Dat zou tot minder aanloop van potentiële klanten geleid hebben. “Wij vernemen dat na twee lange jaren met corona-maatregelen, veel ondernemers (als ze deze periode al hebben ‘overleefd’) het zwaar te halen hebben. Evenementen als een kermis zijn bij uitstek geschikt om extra inkomsten te genereren.”

Volgens burgemeester en wethouders is tijdens voorjaarskermis vanwege het weer de exploitatie van een buitenterras nauwelijks rendabel. De Markt was toen bezet met attracties en verkoopwagens. De zomerkermis is meer verspreid, waardoor er meer ruimte voor horeca-activiteiten is. Het college legt uit dat de ‘Kop van de Markt’ steeds meer een verblijfgebied wordt, waar winkelen en ontspannen samengaan. “Op de Markt hebben in de afgelopen jaren veel nieuwe horecazaken de deuren geopend. Tegelijk hebben er als gevolg van de coronapandemie lange tijd geen grote evenementen plaatsgevonden. Voor een aantal ondernemers op de Markt is de kermis dan ook een nieuwe ervaring.”

Rekening houden met elkaar

De veranderingen op de Markt hebben ook gevolgen voor de kermis. “Direct na afloop van de voorjaarskermis hebben wij hierover de eerste gesprekken gevoerd met kermisexploitanten en horecaondernemers op en rond de Markt. Insteek is dat bij de opstelling van de attracties waar mogelijk winkelen en ontspannen moeten samengaan. Tegelijkertijd moet worden voorkomen dat een evenement als de kermis inboet aan sfeer, aanbod en uitstraling. Dit betekent dat betrokkenen gevraagd wordt om rekening te houden met elkaar”, schrijven B. en W. in hun antwoord.

Forum voor Democratie vraagt zich af of het waar is dat voor terrassen tijdens de kermis en evenementen extra moet worden betaald. Dat is niet het geval. “Sterker nog: de gemeente heft dit jaar in het geheel geen precariobelasting voor de terrassen. Dit om de gevolgen van de coronacrisis voor de horecaondernemers te verzachten.”

Terrassen

Verder zouden volgens Forum voor Democratie enkele horeca-uitbaters hun terras niet kunnen gebruiken tijdens de kermis. Het antwoord van het college: “Volgens de regels kan het zo zijn dat tijdens kermissen, maar bijvoorbeeld ook tijdens een weekmarkt, mogelijk beperkt of geen gebruik kan worden gemaakt van de terrassen in het centrum. Uiteraard bekijken we in overleg per situatie wat wel kan. Daarbij dienen we ook rekening te houden met de aanwijzingen van politie en brandweer.”

De gemeente bekijkt in overleg met kermisexploitanten en horecaondernemers de opstelling van de zomerkermis. Voor eventuele financiële compensatie ziet de gemeente geen mogelijkheden en ook geen aanleiding. “De kermis draagt bij aan een levendig centrum met voldoende vertier en is bovendien een lange traditie in Helmond. De afgelopen voorjaarskermis heeft, mede dankzij het boven verwachting mooie weer, veel bezoekers naar het centrum getrokken. Dat is ook in het belang van de ondernemers in het centrum.”

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Eric Betgem Reply

    Bekende reactie. Al in 2011 moesten horecazaken Jazz evenement sponsoren.
    Deed men dat niet dan moest terras dicht. Overigens maakt Bavaria de dient uit. Niet dit armzalige college

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.