Het was erg druk woensdagavond 4 mei bij de traditionele dodenherdenking van Helmond. De weergoden waren de herdenking goed gezind, door het voor allen een droge avond te laten zijn. Iedereen die daar behoefte aan had, kon er weer bij zijn, in het Hortensiapark bij de St. Jozefs gedachteniskapel. De herdenking startte netjes om half acht. De kinderen die er waren, werden uitgenodigd om vanaf half acht samen met burgemeester Elly Blanksma waxinelichtjes aan te steken in de kapel.

Record aantal bezoekers

Het aantal mensen, dat naar de dodenherdenking was toegekomen, overtrof alle verwachtingen. Het leek er op dat om de een of andere reden, iedereen erbij wilde zijn. Ze hadden natuurlijk ook kennis genomen van het programma en dat was er een vol met verassingen. Ook de twee jaren dat men er niet bij had kunnen zijn, hadden mogelijk invloed op deze geweldige aanwezigheid.

Er was door de organisatie van de gemeente een heel mooi programma opgesteld. De opening en aankondiging van het programma werd gedaan door ceremoniemeester Josien Fleuren-Wijn. Zij heette alle aanwezigen van harte welkom. Vervolgens trad het Koor Druzhba op en bracht  het lied “ Eeuwige Herinnering”, ten gehore.

Toespraak en Taptoe-signaal

Hierna kwam burgemeester Blanksma met een mooie toespraak. Vervolgens was het trompettist Frank van den Heuvel van het Helmonds muziekcorps, die het Taptoe-signaal  door de lucht liet schallen. Dit werd gevolgd om acht uur, door  twee minuten doodse stilte in acht te nemen. Je kon je bijna niet voorstellen dat met de aanwezigheid van zoveel mensen in alle leeftijden, er zo’n stilte kon ontstaan tijdens de lange 2 minuten.

Muziekstuk en krans-bloemlegging

Na deze twee minuten werd de doodse stilte doorbroken met een optreden van Thijn Mariman, die een mooi muziekstuk speelde. Hierna werd door burgemeester Blanksma en loco-burgemeester Erik de Vries, namens het college van B&W een krans gelegd. Vervolgens kwamen namens de gemeenteraad en de raadsgriffier,  Anja Spierings-van Deursen en  Jan Jaspers. De Eindhovense veteraan  R. Sondag,  legde een krans namens SVZB.  Herdenkingsmonument  Mierlo-Hout was ook aanwezig en Mario Coolen legde namens de stichting de krans. Ook de motorclub met veteranen legde een bloemstuk. Als slot van de bloemlegging, kwamen andere mensen met hun bloemen.

Voordracht gedichten en zang

Als afsluiting van de herdenkingsbijeenkomst, deed Mw. L. Verhoeven  de voordracht van een gedicht. Het was een gedicht dat door haar moeder, in vroegere tijden werd gezongen.  Hierna volgde  een toelichting door Ron Peters op het Vendelzwaaien van het St. Catharinagilde. Hierna werd  het Wilhelmus ingezet onder begeleiding van pianist Robbert Bijnen en tegelijkertijd Vendelgebed door het St. Catharinagilde, met de uitvoering van de Vendelzwaaier.

Koor Druhzba  en Veronica Morska

Het koor Druhzba kwam aan het slot van deze herdenking met  Onze vader en het Oekraïens gebed. Dit werd gevolgd door Veronica Morska, die het Oekraïens volkslied op een geweldige wijze te gehore bracht. Nu niet vanuit de schuilkelder in Oekraïne, maar in de Helmondse openlucht, liet ze het lied weerklinken. Hiermee kwam om half negen een einde aan deze bijzondere bijeenkomst en alsof het een reünie was, er werd door velen nog gezellig nagepraat. Want van de vaste bezoekers van deze herdenking, waren er velen die elkaar twee  jaar niet hadden gezien. Tot slot, VRIJHEID IS NIET VANZELFSPREKEND

De afsluiting werd door ceremoniemeester Josien Fleuren-Wijn verricht en zij dankte iedereen voor hun aanwezigheid.

 © Tekst en Foto’s Henk van Dijk

ps: facebook livestream klik hier

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 2 reacties

  1. Gert H.M. Bouten Reply

    Beste Henk, bedankt voor deze fantastische rapportage. Een indrukwekkende gebeurtenis, die behouden moet blijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.